Начало » Пазари » Маслодайни култури
22.11.2022 г.

Цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа падат

Oil World прогнозира глобален производствен излишък на маслодайни семена
Цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа падат

През последните две седмици цените на растителните масла и маслодайните семена бяха повлияни от спада на цените на петрола (с 9,7-11%) на фона на забавянето на световната икономика  и стагнацията в търсенето на растителни масла и маслодайни семена в Китай предвид новите огнища на коронавирусната зараза. Прави впечатление драстичния спад  през миналата седмица на цената на палмовото масло, което се обяснява с по-тясната му връзка с цената на петрола. Цената на декемврийския  фючърс палмово масло на борсата в Малайзия през изминалия седмичен период се срина  с 11,3%, до 3850 рингита/т или $846/т (-13,4% за месеца).  В същото време декемврийският фючърс на соевото масло в Чикаго през миналата седмица поевтиня с 6% до $1600/т.

Анализаторите от най-авторитетното в бранша германско аналитично издание „Oil World” в седмичния си доклад акцентират и върху засиления износ на слънчоглед и слънчогледово масло от Украйна,  който депресира европейските котировки.

Цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам в рамките на двуседмичния период се понижи средно с близо 100 долара до $1310-1315/т. Редица европейски експерти обаче предупреждават, че продължаването на тази тенденция  е под въпрос предвид проблемите на производителите в Украйна, където част от заводите са принудени да прекъсват производствения процес поради прекъсване на електрозахранването в цели региони. Междувременно цената на слънчогледовото семе на френския пазар през последните две-три седмици период спадна с 90 евро, от EUR 740,00/т до EUR650,00/т СРТ St Nazaire.

Украински търговски източници посочват, че цените на търсенето на украинското слънчогледово масло за доставка в България през миналата седмица се задържаха на равнище $1240-1250 /т DAP, а цените на купувачите на масло на границата с Полша са в рамките $1100-1200 /т DAP.

В същото време търговците отбелязват, че в рамките на двуседмичния период цените на купувачите на украинския слънчоглед за доставка в България се покачиха с 10-20 долара, до  $590/т CIF Варна,  $585/т CIF  Добрич  и $565/т CIF Балчик. За доставка в Полша (Plonsk, Rybno) купувачите на слънчогледово семе предлагат по $610-620/т CIF. 

На изразен низходящ тренд са подчинени и цените на рапичното семе в Европа. В момента рапичното семе се котира на база FOB Мозел по EUR600-605/т, в сравнение EUR670-675/т в начало на месеца.

В европейските търговски среди определено преобладава мнението, че слабият тон на ценовото развитие на пазарите за основните маслодайни семена и растителни масла през близките месеци ще се запази.

В последния си пазарен доклад експертите от „Oil World” посочват, че „понастоящем се очертава глобален производствен излишък в размер на около  14,2 млн.т  на 7 основни маслодайни семена през 2022/23 г., в това число 12,9 млн.т за соя и 3,3 млн.т за рапица”. 

Тези настроения се подкрепят и от актуализираната прогноза на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA). На 9 ноември увеличи прогнозата си за глобалния добив от рапично семе  с 1 млн.т от 83,8 млн.т до 84,8 млн.т, а това са драстичните 10,9 млн.т повече спрямо предходния сезон. Рязкото увеличение на световното производство е следствие главно на възстановяването на канадското производство (от 13,8 млн.т до 19,5 млн.т) след катастрофалната суша през 2021/22 г. Междувременно и оценката за производството на рапица в ЕС е увеличена до 19,5 млн.т, с 2,3 млн.т повече спрямо предходния сезон.

Игор Валентович

Цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа падат
7303
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини