Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.11.2022 г.

Ревиона® - Най-новият фунгицид на БАСФ за борба с важните болести в лозя и овощни

Компанията представи практическите предимства и ползи от иновативния продукт
Ревиона® - Най-новият фунгицид на БАСФ за борба с важните болести в лозя и овощни

На 10 ноември край Старосел овощари и лозари от цялата страна присъстваха на премиерата на Ревиона®- първият фунгицид в трайни насаждения с активното вещество Ревизол®.  Ревизол® е най-нова генерация триазол на БАСФ, създаден от научните екипи на компанията с основната цел да надгради нивото на ефикасност.

Най-голямото предимство на Ревиона® е именно активното вещество. Благодарение на подвижната FlexiPOWER молекула се осигурява категоричен контрол на гъбните патогени по лозя, ябълки, круши, череши, праскови, нектарини, кайсии и сливи.

От следващата година новият фунгицид на БАСФ Ревиона® ще бъде на българския пазар, така че овощари и лозари да разчитат на неговата цялостна защита срещу упоритите болести при трайните насаждения като брашнеста мана по лозя, семкови и костилкови, струпясване по ябълка и круша, кафяви и черни петна по ябълка, ранно и късно кафяво гниене по череши, праскови, кайсии и др.

„Освен,че има изключително висока ефикасност Ревиона® отговаря напълно и на изискванията на Европейския съюз за безопасност към околната среда”, подчерта при откриването на форума Мария Неделчева, Търговския мениджър на БАСФ България.

Заедно с Павлина Великова – Продуктов мениджър житни култури и трайни насаждения, Неделчева подробно описа предимствата на новия фунгицид, подготвен от научния екип на БАСФ и изпитван в продължение на няколко години в лозята и овощните култури в Италия, Франция и други европейски страни. Ревиона® постига изключително висока ефективност, необходима за справяне дори с резистентните щамове на гъбните патогени.

При срещата в Старосел представителите от съюза на „Дунавските овощари” също потвърдиха изключителния ефект, който са постигнали срещу ранно кафяво гниене, след като през миналата година пробно са използвали Ревиона® в своите овощни култури.  

Друго предимство на Ревиона® е широкият температурен диапазон на приложение, гарантиращ изключителната му ефикасност и при ниски температури от 4 градуса по Целзий. Ниските температури досега бяха изключителен проблем за третиране на насаждения, особено в пролетните месеци, но с Ревиона®  стопаните могат да бъдат напълно сигурни, че ще постигнат търсената ефикасност срещу развитието на гъбните патогени.

Ревиона® се отличава с още едно изключително предимство – карантинният му срок е само 3 дни за костилкови овощни, това е особено важно, когато има дъждовни периоди по време на беритба”, обясни Павлина Великова, която освен като експерт в БАСФ има опит и от личното стопанство на родителите си. Мария Неделчева наблегна на още един плюс – фунгицидът на БАСФ е устойчив на отмиване при дъжд.  

Ревиона® е и първият официално регистриран фунгицид в България с гъвкави дози на приложение, които се изчисляват спрямо листната маса на насажденията, посочи още Неделчева. Методът, по който тези дози се определят при третирането, е иновативен и се изчислява според разстоянието на междуредията и височината на зелената листна маса без височината на стъблото. „За улеснение на земеделците на интернет страницата на БАСФ агро може да намерите онлайн  калкулатор, който автоматично ви дава дозите, с които да третирате в момента, необходим за вашите насаждения”, обясни още търговският мениджър на компанията.

Пред фермерите експертите дадоха и три примера с начални третирания на лозя срещу брашнеста мана, провеждани обикновено до 20 май, където разстоянието между редовете е съответно два метра, 2,20 м и 2,50 м. И при трите разстояния между редовете, когато височината на листната маса е 40 см, дозата за декар е 40 милилитра.

В следващите етапи от развитието обаче, тези дози са доста различни и колкото разстоянието между редовете е по-малко, толкова дозата става по-голяма, като това се обяснява с гъстотата на листната маса и необходимостта от по-висока дозировка на фунгицида, поясни Мария Неделчева. Ако лозята са с 80 см височина на листната маса, а междуредието е 2 метра, тогава трябва да използвате доза от 80 мл/дка. При разстояние от 2,20 м, дозата пада на 73 мл/дка, а при 2,50 метра междуредие използваната доза вече е 64 мл/дка.

В заключение експертите наблегнаха на факта, че благодарение на тези гъвкави дози овощари и лозари не само че успяват да се справят с гъбните неприятели, но и получават максимална защита с оптимална доза.

Успоредно с представянето  на Ревиона® екипът на БАСФ посочи и в какви етапи от развитието на насажденията фермерите могат да прилагат и останалите прератати за трайни насаждения.

Пред колегите си Петьо Бошнаков, собственик на „Шато Бошнаков” , както и Петър Динов, агроном в Бонония Естейт, представиха опита си от приложението на новия фунгицид Ревиона®, а също и доказания ефект от други фунгициди на БАСФ за лозя - като Серкадис®, Делан® Про и др.

Експертите на компанията са в услуга и при необходимост от комбинираното използвана на отделните фунгициди в различните етапи от развитие на съответните култури.  

Ревиона® - Най-новият фунгицид на БАСФ за борба с важните болести в лозя и овощни
17661
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ревиона® - Новото професионално решение за ранно и късно кафяво гниене
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини