Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.11.2022 г.

За тънкостите на варосването през есента!

В овощната градина
За тънкостите на варосването през есента!

sinor.bg

Кората е защитната обвивка на растенията, която предотвратява травмиране и разрушаване на проводящата дървесина, поема всички неблагоприятни промени на външната среда – температурни колебания, ярко слънце, силен студен вятър, замръзване, нашествие на вредители и гризачи. От тези неблагоприятни външни въздействия с течение на времето тя става груба, грапава и се напуква. Така самата кора се превръща в благоприятна „почва“ за населяване със спори на гъбички и вредители. Затова и варосването се превръща в една от най-необходимите процедури за ефективна защита от:

– зимни и пролетни изгаряния, когато липсата на листа прави ствола и клоните уязвими от високата слънчева активност;

гризачи (зайци, мишки и др.);

вредни микроорганизми;

– силни студени ветрове (студените въздушни потоци изсушават и травмират кората);

– температурните разлики, водещи до напукване на кората (уравновесява колебанията, защитатавайки денем от силните слънчеви лъчи, а нощем от студовете);

– вредители, зимуващи в кората.

Всичко това налага отговорно отношение към варосването на стволовете и скелетните клони, като се отнася не само за овощните, но и за декоративните дървета.

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

Подходящото време за варосване

Специалистите твърдят, че варосване трябва да се прави два, а даже и три пъти годишно – ранна пролет, през лятото и есента. За основно варосване се счита есенното и се осъществява през октомври-ноември, преди замръзване. То ще предпази стволовете и скелетните клони от патогенни микроорганизми и вредители, настанили се в кората за зимуване, а освен това гладните гризачи нямат предпочитания към кора, покрита с вар.

Конкретните срокове зависят от региона и климатичните условия. Варосването не трябва да се провежда твърде рано, защото при продължителни есенни валежи ефективността ще се сведе до нула – водата ще отмие покритието. Температурите не трябва да бъдат по-ниски от +3 градуса по Целзий. При отрицателни температури ще замръзне, но няма да изсъхне, а по-късно ще падне.

Какъв разтвор е подходящ за варосване?

Разтворът трябва да е достатъчно гъст, за да не се стича при нанасяне. Основните съставки на варовия разтвор са: гасена вар, глина, меден сулфат, а също подходящ фунгицид и инсектицид. Може да се добави и говежди тор.

Съотношението между съставките е следното: 1 кг гасена вар, 120-150 г меден сулфат и 500 г глина. Вместо глина може да се добави 80-100 г лепило С-200. Смесват се до еднородна маса, която се разрежда до подходящата гъстота.

За младите дръвчета концентрацията на вар трябва да бъде двойно по-слаба, защото е възможно да изгори кората. Могат да се използват и готови смеси.

В какъв ред да се извършва варосването?

1. Подготвителна работа – почистване на кората от замърсяване, пръст, мъхове, лишеи, напукана и отделяща се кора. За старите дървета се използват: метална четка, градински нож, дървена лопатка, шпатула, а младите фиданки се избърсват с подходяща кърпа.

2. Подготвяне на сместа.

3. Нанасяне на защитния състав, като се варосва и основата на скелетните клони.

Предимствата на есенното варосване са много:

– рязко намаляване числеността на вредителите, защото операцията се провежда тогава, когато те вече са се настанили за зимуване;

– профилактика на гъбичните заболявания, чиито спори зимуват в пукнатините на кората;

– защита от интензивното пролетно слънцегреене;

– защита от гризачи;

– предпазване от силните студове, водещи до разцепване на дървесината, а глината създава допълнителен защитен слой и намалява пагубното им действие.

Недостатъците са малко, но е важно да знаем кои са те:

отслабване на дърветата при неправилно подготвен състав;

кратък период за извършване на варосването (преди настъпване на студовете, но след дъждовете).

Варосването е много важна есенна процедура при овощните и декоративни дървета, но какво можем да направим, ако се окаже невъзможно да бъде извършена?

Това се отнася предимно за студените региони на страната, а всичко, което се изизква от нас, е да увием долните части на стволовете с бял спанбонд и да го закрепим по подходящ начин. Могат да се използват и други материали, незадържащи влага.

За тънкостите на варосването през есента!
17122
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Февруари е време за актуализиране на варосването
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
С две пръскания се осигурява защита за над 80% от реколтата
Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни
Моментът е подходящ
Санитарна резитба и варосване на дърветата
Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти
Може ли да се варосват дърветата и през януари?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини