Начало » Новини » Коментари
14.11.2022 г.

Близо 40% от пчеларите ще бъдат подпомогнати до 2027 г. за управление на риска

Стратегически план - трета част
Близо 40% от пчеларите ще бъдат подпомогнати до 2027 г. за управление на риска

sinor.bg

От регистрираните през 2020 г. 132 742 стопанства близо 30 процента, или 39 822 ще получат подпомагане за управление на риска по новата ОСП. Това е обещано на бранша в Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 година, с който ви запознаваме в поредица от текстове, преди Брюксел да одобри българския проект. Идеята ни е фермерите да получат точна информация за целите, заложени в този план, така че след пет години да сравнят обещанията с постигното, защото от първите два програмни периода се разбра, че освен силно намаление на земеделските стопанства и срив в животновъдството и в производството на плодове и зеленчуци, на този етап европоподпомагането е помогнало единствено и само за обновяване на машинния парк в сектора.

Колкото и да обещаваха, че след 2023 г. масово ще бъде насърчавано сдружаването между фермерите, заложеното според плана подпомагане е доста символично. Според прогнозите, заложени във втората специфична цел на ОСП,  – за подобряване на организацията на веригата на доставките чрез субсидиране на производители в групи и организации, които ще продават на местни пазари,чрез къси вериги на доставки или с покриване на стандарти за качество, в нашия план се предвижда да бъдат субсидирани под 1 процент от земеделските производители – помощта ще отиде едва при 0,88 от производителите, е записано в Стратегическия план.

В подсектора на млякото и млечните продукти на организации и групи производители, с дял от стойността на предлаганата на пазара продукция, ще бъдат подкрепени 0,79% от стопаните. В сектора на плодовете и зеленчуците процентът е малко по-голям –  2,95%.

По отношение на инвестициите, свързани с климата, делът на стопанствата, ползващи се от инвестиционна помощ по ОСП с цел смекчаване на ефекта от изменението на климата, както и за производство на възобновяема енергия или биоматериали, ще бъдат подкрепени едва 0,24% стопани.

Броят на земеделските стопани обаче, които са бенефициенти по директни плащания и биха могли да се възползват от инструментите за управление на риска, са приблизително 60 000, четем в Стратегическия план.

По отношение на най-търсената подкрепа за „Инвестиции в земеделски стопанства“ до 2027 г. ще бъдат субсидирани минимум 1 100 земеделски стопани. Минимум 20 земеделски стопани (защо толкова малко, питаме ние!!!) ще могат да кандидатстват по интервенцията „Възстановяване на земеделски потенциал след природни бедствия или катастрофични събития и инвестиции в подходящи превантивни действия“.

За периода на прилагане на стратегическия план е предвидено да се подкрепят не по-малко от 3 527 земеделски производители с много малки стопанства. За интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, индикаторът отчита планираният брой стопанства, които се очаква да бъдат подпомогнати, с натрупване е по 60 стопанства всяка година.

Най-много фермери – 290 000, ще са тези, които се възползват от консултации, обучение, обмен на знания или участват в оперативни групи на Европейското партньорство за иновации (ЕПИ), подпомагани от ОСП, с цел подобряване на устойчивите показатели в областта на икономиката, социалните дейности, околната среда, климата и ефективното използване на ресурсите. Други 38 931 земеделци ще получат подкрепа по специфичната цел 2.1.SO2, ако създадат оперативни групи и участват с проекти в областта на околната среда и климата по линия на консултациите, обученията и обмена на знания, акцентиращи върху научноизследователската дейност, технологиите и цифровизацията финансирани, по линия на европейското партньорство за иновации (ЕПИ).

По отношение на научните изследвания, технологиите и цифровизацията в направление R.3 CU за цифровизация на селското стопанство с цел използване на технологии за цифрово земеделие по линия на ОСП ще бъдат подпомогнати 12,84% от стопанствата.

За развитие на икономиката в селските райони броят на селскостопанските предприятия, включително предприятия от сферата на биоикономиката, ще бъдат 1 132.

Добрата новина е, че по специфичната цел на ОСП за „Засилване на пазарната ориентация и повишаване на конкурентоспособността, включително поставяне на по-голям акцент върху научните изследвания, технологиите и цифровизацията”, но специално за опазване на пчелните кошери се предвижда да бъдат подпомогнати 39,23% от регистрираните стопани, което ще бъде глътка въздух за пчеларите, пострадали изключително много от негативните ефекти на климатичните промени.

За периода на прилагане на стратегическия план общо ще бъдат субсидирани 64 проекта за групи и организации на производители, в които участват средно по 5 земеделски стопани или общо за периода на изпълнение на плана около 320 земеделски стопани могат да участват в групи на производители или организации на производители.

Други 53 проекта ще разчитат на финансиране за къси вериги на доставки, в които участват средно по 7 земеделски стопани или общо за периода на изпълнение на плана около 370 земеделски стопани да участват в къси вериги на доставки.

За интервенцията оперативни програми в сектор „Мляко и млечни продукти“ заложената цифра е на база планиран брой членове на 4 организации на производители. За интервенцията оперативни програми в сектор „Плодове и зеленчуци“ заложената стойност е на база минималния брой членове за планирани 3 организация за 2024 г. и 4 организации за следващите години, които да изпълняват оперативни програми. За периода на прилагане на стратегическия план е предвидено да се подкрепят не по-малко от 1 000 земеделски производители, които да се включат за участие в схемите за качество или участващи в групи от производители, подпомогнати за промоционални дейности.

Чрез интервенцията „Инвестиции за преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда“ се предвижда подкрепа за 144 предприятия в преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда. Принос ще има и интервенцията „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“, където се отчита планираният брой сключени проекти с натрупване за всяка година да бъдат по 20 одобрени договори. Или, общо за преработка се предвижда да бъдат подпомогнати най-малко 988 земеделски стопани и предприятия в селските райони.

Близо 40% от пчеларите ще бъдат подпомогнати до 2027 г. за управление на риска
6233
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
МОСВ и басейновите дирекции ще организират срещи на национално и местно ниво
До 30 септември тече обществено обсъждане на плановете за управление на речните басейни
Институт по аграрна икономика
Управлението на агросектора по отношение на прозрачност и компетентност е на ниско ниво
Решението е взето днес
ЕК предяви съдебен иск срещу България заради речните басейни
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
От земеделските производители зависи качеството на подадените данни
Новият лозарски регистър ще помага за управлението на интервенциите в сектора
По проект за климатично-интелигентно управление на горите в ЦИЕ
Залесяват експериментално 100 декара в ЮЗДП със сухоустойчиви дървесни видове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини