Начало » Важно за фермера » Гори и екология
13.11.2022 г.

Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев

Спряна е дейността в 23 сечища заради нарушения
Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев

С наближаването на зимата гинспектори от Иизпълнителната агенция по горите и от регионалните дирекции по горите все повече регистрират злоупотреби в нерегламентираната търговия между продавачи на дърва за огрев и потенциалните им клиенти, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Най-често измамите се състоят в това, че купувачите не получават реално платеното количество, а много по-малко.

Постъпили са множество сигнали за физически лица от ромски произход, представящи се за доставчици на дърва, които се продавалат предимно на възрастни хора без превозен билет, доказващ количеството и техния законен произход. Често продавачите се представяли от името на кметове, кметски наместници и юридически лица.

На адрес за доставка на дървесина не е предоставен превозен билет, за което е съставен акт на продавача за продажба на дървесина без превозен билет. Лицата, автомобилът и дървата са задържани от органите на МВР и е образувано дознание за измама. Платените суми от местните жители ще бъдат възстановени.

Във връзка със зачестилите сигнали за измама с покупко-продажба на дърва за огрев на местното население на територията на страната министерство на земеделието и ИАГ призовават гражданите при съмнения за злоупотреба да подадат сигнал за съдействие на тел. 112.

Горските инспектори от ИАГ и РДГ съвместно с полицията за последния месец са извършили проверки на 95 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 314 обекта за ползване на дървесина от горските територии, 483 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 525 ловци и 1652 адреса на доставки на дървесина. В хода на проверките са съставени общо 167 акта за установени нарушения на Закона за горите. Актовете са за съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка и/или общинска марка, непридружена с превозен билет, за транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет, добив на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, транспортиране на дървесина с превозни средства неснабдени с GPS - устройства и/или снабдени с нефункциониращи проследяващи устройства и други. Със съставените актове и констативни протоколи са задържани над 330 пространствени кубически метра дърва за огрев, 0,5 плътни кубически метра обла строителна дървесина, 10 моторни превозни средства, 3 коне, 6 каруци и 7 моторни триона.

Спряна е работата в 23 сечища след проверки на ИАГ и регионалните дирекции по горите в увредени от природни бедствия гори на територията на РДГ Берковица, Благоевград, Ловеч, Велико Търново, София и Пазарджик. Най-фрапиращите случай за нарушения са констатирани на територията на Държавно горско стопанство „Батак”, където са спрени дейностите по сеч и извоз в 10 насаждения. Проверките са извършени на случаен принцип в 45 обекта за добив на дървесина с издадени позволителни за принудителна или санитарна сеч. Проверени са предписанията за извършването на сечта, извършената маркирация и извеждането на сечта.

В част от проверените насаждения е констатирана здрава маркирана дървесина, видимо без повреди, причинени от абиотичен и биотичен фактор. Поради несъотвествие на предвидената сеч и извършеното маркиране са спрени дейностите по сеч и извоз в почти половината от проверените насаждения, като са дадени предписания за обезсилване на позволителното за сеч. Установена е и сеч на немаркирани дървета. За констатираните нарушения са съставени актове по Закона за горите на лицата, извършили маркирането и издали позволителните за сеч.

Проверките за спазване на горското законодателство продължават.

Зачестяват сигналите за измами при продажбата на дърва за огрев
5878
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Заради разминаване с видовете в издаденото позволително за частен имот
Горски инспектори задържаха незаконно добити дърва за огрев в Русенско
Превозвани без билет в джип и без контролна горска марка
Откриха незаконни дърва при полицейска проверка в Етрополско
С 20% намаляват цената на дървата за огрев от Държавните горски и ловни стопанства
Задържани са 165 МПС, още толкова каруци и близо 5000 кубика дърва за огрев
Над 5500 акта за нарушения в горите са съставени през 2023 година
При съвместни проверки на полицията и горските
Намериха над 20 кубика незаконно добити дърва за огрев в села в Разградско
Възрастен мъж от близкото село се изкушил от нарязаната дървесина
Разкриха кражба на дърва за огрев за 1000 лева от сечище на фирма в Русенско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини