Начало » Новини » Света
08.11.2022 г.

Еврокомисията одобри първите 1,37 милиарда евро по българския Плана за възстановяване и устойчивост

На 7 ноември
Еврокомисията одобри първите 1,37 милиарда евро по българския Плана за възстановяване и устойчивост

Българският план беше тема на разговорите на Урсула фон дер Лайен с предишния премиер Кирил Петков Снимка: Министерски съвет

Европейската комисия (ЕК) даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

На 31 август т.г. страната ни представи в ЕК искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението на Съвета за изпълнение за първата вноска. Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост. Българските власти предоставиха в ЕК изчерпателни данни, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели. След задълбочена оценка на тази информация ЕК даде своето одобрение.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Плащанията се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на държавите членки на инвестициите и реформите, очертани в съответните им планове за възстановяване и устойчивост.

След вчерашното решение ЕК ще изпрати положителната си предварителна оценка до Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото становище, което се очаква да бъде представено максимум в срок от четири седмици. След като Комисията приеме окончателното решение, средствата ще могат да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на следващите искания за плащане от България въз основа на изпълнението на ключовите етапи и целите, очертани в Решението за изпълнение на Съвета, като отрази напредъка по изпълнението на инвестициите и реформите.

Сумите, платени на държавите членки, се публикуват в набора от показатели за възстановяване и устойчивост, който показва напредъка в изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост.

По повод вчерашното одобрение председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави България. И посочи, „че според оценката на експертите на Европейската комисия България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в плана. България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с прането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната; реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот; въвеждане на нова стратегия за пътна безопасност и план за действие и създаване на благоприятна инвестиционна среда за разгръщане на високоскоростни и 5G мрежи в страната. Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да осъществи своя екологичен и цифров преход и ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния план по NextGenerationEU”, заключи председателят на ЕК.

Еврокомисията одобри първите 1,37 милиарда евро по българския Плана за възстановяване и устойчивост
3990
 

Последни материали
Виж
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Идва времето за събиране на охлюви
Предстоящо
От 8 май отваря врати детската ферма „Кеффа“
Актуални данни от МЗХ
Засетите площи с царевица и слънчоглед са с цели два милиона повече от миналата пролет
Когато искате с едно третиране да унищожите всички плевели в царевица
Ариго™ ВГ - хербицидът за контрол на всички важни плевелите при царевица
Свързани материали
Виж
Преди заседанието на Съвета на ЕС
Ръководството на Copa Cogeca с призив към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Речта на председателя на ЕК от 1 февруари
Урсула фон дер Лайен: За Украйна – пари и оръжие, за фермерите – диалог!
Двата законодателни пакета, приети от Еврокомисията
Държавите в ЕС трябва да внесат нови 66 млрд. евро в бюджета до 2027 г.
Патова ситуация
Производителите на олио сезират ЕК за забранения внос на украински слънчоглед
Близо 13 млрд. лв. европейско и национално финансиране
Урсула фон дер Лайен: Изключителен план - 60% от бюджета e за зелени проекти!
Урсула фон дер Лайен идва в България за представянето на националния ни план
Над 20 млрд. лв. европейско и частно финансиране се залага с Плана за възстановяване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини