Начало » Новини » Света
08.11.2022 г.

МААЕ и ФАО изпратиха семена за опити на Международната космическа станция

Целта на мисията е да се създадът нови култури адаптирани към промените на климата
МААЕ и ФАО изпратиха семена за опити на Международната космическа станция

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) изстреляха на 7 октомври семена в космоса, с цел разработване на нови култури, които да се адаптират към опустошителните климатични промени тук, на Земята, съобщиха от ФАО.

"Ядрената наука за пореден път ни показва изключителните си възможности за справяне с изменението на климата", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. "Надявам се, че този експеримент ще доведе до пробиви: резултати, които ще споделяме свободно с учените, и нови култури, които ще помогнат на земеделските стопани да се адаптират към изменението на климата и да увеличат доставките на храни."

Какво представляват ГМО културите?

Генералният директор на ФАО Ку Донгю заяви: "Милионите дребни земеделски стопани по света спешно се нуждаят от устойчиви и висококачествени семена, адаптирани към все по-предизвикателните условия на отглеждане. Иновативната наука, като космическото отглеждане на подобрени сортове култури, може да помогне да се проправи пътят към по-светло бъдеще с по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот."

Семената на Arabidopsis - растение, което често се използва в генетични експерименти поради уникалните си характеристики, и Sorghum - зърно с много хранителни вещества, използвано за храна за хора, фураж за животни и етанол, ще бъдат изложени вътре и извън Международната космическа станция за около три месеца на условията, преобладаващи в космоса, предимно микрогравитация, сложна смес от космическа радиация и екстремно ниски температури.

След завръщането им учените от Съвместния център на ФАО/МААЕ за ядрени техники в храните и селското стопанство ще ги отгледат и ще ги подложат на скрининг за полезни характеристики, за да разберат по-добре предизвиканите от космоса мутации на растителните семена - техника, известна като космически мутагенезис - и да идентифицират нови сортове, способни да се адаптират към променящите се земни условия, свързани с изменението на климата.

Според специалния доклад на IPCC за изменението на климата и земята стабилността на световните хранителни доставки ще намалее в бъдеще, което ще засегне сериозно най-уязвимите хора. Новите сортове култури от Космоса биха могли да помогнат на земеделските стопани и на лицата, вземащи решения, които трябва да направят значителни промени и инвестиции за адаптиране към променящия се климат, за да поддържат производството и качеството на храните.

Провежданият експеримент се основава на почти 60-годишния опит на Съвместния център на ФАО/МААЕ в индуцирането на мутации в растенията и по този начин ускоряването на тяхното размножаване с помощта на радиация за разработване на нови сортове земеделски култури. Досега над 3400 мутантни сорта от повече от 210 растителни вида, които са разработени с помощта на индуцирани генетични вариации и мутационно размножаване - включително множество хранителни култури, декоративни растения и дървета - са официално пуснати за търговска употреба в 70 държави.

В рамките на този експеримент МААЕ и ФАО за първи път ще проведат геномни и биологични анализи на семена, изложени на космически мутагенезис. На Международната космическа станция семената ще бъдат изложени на уникални условия, които не могат да бъдат възпроизведени в лаборатория на Земята. Една от целите на експеримента е и да се сравнят такива семена с тези, изложени на радиация в лабораторни условия, за да се изследват ефектите върху ДНК и растежа.

Този проект ще бъде част от портфолиото от проекти на МААЕ и ФАО, свързани с изменението на климата, които имат за цел да помогнат на страните да се адаптират към новите климатични реалности, включително към недостига на храна и вода и загубата на биоразнообразие, чрез ядрена наука и технологии.

МААЕ и ФАО изпратиха семена за опити на Международната космическа станция
5412
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини