Начало » Новини » Коментари
07.11.2022 г.

Божидар Петков: С новия Стратегически план няма да скочим 2 метра като останалите, а само метър – къде тогава ни е конкурентоспособността??!

Позиция на бранша
Божидар Петков: С новия Стратегически план няма да скочим 2 метра като останалите, а само метър – къде тогава ни е конкурентоспособността??!

Българските ягоди и малини през последните години са единствените, достигнали до родните супермаркети Снимка: Архив Попово

След като редица малки фермери изразиха своето недоволство от последния вариант на Стратегически план, внесен за обсъждане в Европейската комисия в края на октомври, председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков се възпротиви от факта, че въпреки обсъжданията с бранша и многобройните тематични работни групи (ТРГ) в крайна сметка администрацията е загърбила огромна част от фермерските предложения и проектът е внесен с огромни пропуски и грешки.

Най-фрапиращото за нас е, че и през новия програмен период са заложени абсолютно същите критерии за добиви при подпомагането по обвързаната подкрепа, каквито бяха и в предишните 7 години”, коментира в интервю за Синор.бг Петков. Като риторично попита властта „къде тогава ни е развитието, обещавано от последните правителства”. Защото, когато едни спортисти отиват на олимпиада, те трябва да скачат наравно с останалите. „А при нас критериите в Стратегически план остават като тези преди 7 години, което означава, че с новите критерии ние няма да успеем да скачаме 2 метра като другите държави, а само метър, което ни прави напълно неконкурентни”, коментира още малинопроизводителят.

Протест и на лозарите 

Председателят на асоциацията е възмутен и от факта, че въпреки уверенията, че биологичното производство е държавен приоритет, в последния вариант на плана за оранжерийното биопроизводство са включени само 3 култури зеленчуци - домати, краставици и пипер. „Мотивирано настоявахме да се допълни таблицата с ягоди и малини за биологично производство в отопляеми и неотопляеми оранжерии и това стана на последната ТРГ. От министерството обаче ни обясниха, че нямало начин това да стане, защото забележете!!!, „външна" фирма правела Стратегическия план!”, коментира още Петков. В същото време и предишното, и сегашното ръководства на МЗм са обяснявали как администрацията работела усилено по плана в събота до 10 часа вечерта, а накрая се оказва, че новият план се подготвял от външна фирма, която не можела да включи искането за отглеждането на биомалините в оранжерии, коментира още експертът.

В заключение Петков обясни, че „от БАМ и от други браншови организации за плодове и зеленчуци напълно сме разочаровани и възмутени, от това, че изразходвахме много време, усилия и нерви за да работим БЕЗВЪЗМЕЗДНО за развитието на селското стопанство в България като дадохме всичко от себе си и знания и опит, а накрая администрацията не позволи...да се направят промени, защото най-вероятно е по-лесно да се на направи копи-пейст на предишния план и да се отчете работата”.

Колкото до нас, журналистите, единственото, което можем да кажем като обобщение, е, че никоя администрация досега не допуска да присъстваме на обсъжданията на бъдещите политики не за друго, а защото ние сме корективът, който би трябвало да следи какво чиновниците са обещавали на фермерите и какво реално са изпълнявали. Когато „черно на бяло” се видят обещанията, тогава всеки би осъзнал защо и как привидно представяните приоритете остават да „висят” във въздуха! И как се случва така, че земеделието ни да пропада все по-надолу, след всеки изминал програмен период!

Екатерина Стоилова

Божидар Петков: С новия Стратегически план няма да скочим 2 метра като останалите, а само метър – къде тогава ни е конкурентоспособността??!
8498
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Малко след началото на жътвата
Божидар Митов: Има вероятност хлебното зърно ще отстъпи по качество на миналогодишното
Интервю преди зимата
Божидар Митов: Вдигаме рентите заради инфлацията, сеитбата тепърва ще поскъпва!
Секторът е готов за технологична революция, смята Божидар Петков
Роботизирани линии ще решат проблема с брането на малини
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
Становища
Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини