Начало » Новини » Коментари
07.11.2022 г.

Лозарите питат властта защо секторът вече не е лице на България!

Браншът ще протестира днес в София
Лозарите питат властта защо секторът вече не е лице на България!

sinor.bg

Тази есен за първи път в историята на демокрацията българските лозари излизат за втори път на протест, този път - пред сградата на Министерството на земеделието в София, обезсърчени от празните обещания и липсата на политики в този сектор, давани им от всички досегашни управленци, в това число и от последния служебен кабинет. „При срещите с всички ръководства на земеделското министерство пред нас бяха надувани едни „розови балони”, а на практика подкрепата е НУЛА, в резултат на което българското лозарство е на път изцяло да бъде провалено”, посочи в интервю за Синор.бг Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

Лозарите към властта: Подписвате смъртния ни акт!

„Мислехме, че с качествените български вина секторът ни ще остане „визитната картичка” на страната пред света. Вместо това за последните 15 години площите с винени лозя намаляха с две трети - от 630 хиляди декара с лозя през 2007 г. до 165 хиляди декара през 2022 г. И това е печалният резултат от липсата на дългосрочни политики в нашия сектор”, допълни още председателят на сдружението.

Фермерите са изумени от кадровите рокади на служебния кабинет

На книга площите може да са повече, но реално при определянето на ставките за последната помощ, покриваща негативите от кризата в Украйна през 2022 г., заявления са подали фермери, отглеждащи едва 165 хил. дка лозя. Ако човек обиколи традиционните лозарски региони, ще бъде покрусен от размера на пустеещи лозя. В същото време лозарството остава един от малкото сектори на селското стопанство, в което заетостта е 365 дни в годината. "Нашата социална функция за запазване на населението в малките села е огромна, но очевидно управленците не проумяват този факт, а само го вписват като някакви имагинерни приоритети, които обаче остават приоритети само на книга", посочва председателят на лозарската организация.

Именно затова на днешния митинг пред агроведомството браншът ще търси отговорност от всички, ръководели сектора пред последните 15 години. Лозарите категорично ще искат оставката на само на Красимир Коев, който 12 години ръководеше Агенцията по лозата и виното по начин, довел бранша до тотален разпад, но ще искат оттеглянето от поста и на министър Явор Гечев, който им обеща промяна, но вместо това отново върна на поста изпълнителен директор на агенцията Красимир Коев.

Критика на малинопроизводителите по Стратегическия план   

„Колегите са потресени от факта, че за тези 12 години чиновниците, които трябваше да провеждат политиките в защита на българските лозари, не проумяха как във всяка друга държава членка на ЕС правителствата подпомагат първо и основно родното си производство, затова и техните вина намират добър пазар и зад граница и в собствените им пазари. А у нас само се оправдават със свободните пазари, без да си мръднат пръста в защита на лозарството”, подчерта Василев.

И допълни, че именно тези липси на политики са довели бранша до положение изобщо да не мисли за печалба. „От години ние се борим само да оцелеем – първо ни удари нелоялната конкуренция на сивия сектор, за чието съществуване Красимир Коев много добре знаеше, но не помогна с нищо да бъде пресечена”, обясни Василев. Тази година обаче се е появила и конкуренция от Испания, където държавата знае как да подпомага сектора, така че един килограм бяло грозде оттам да идва до България на цена от 50 евроцента, почти колкото са и българските изкупни цени. „Само че испанските лозари получават голямо субсидиране, докато при нашите изкупни цени бизнесът стига до фалит, защото субсидиите са минимални и по никакъв начин не ни помагат да покрием разходите си”, обясни още председателят на лозарското сдружение.

За да защитят своите интереси, малките и средни производители се обединиха в новото сдружение, където членуват вече 200 фермери. Членството продължава да расте, защото „колегите искат да намерят защита, а без национална представителност това не може да се случи”, обясни председателят на сдружението.

Синор.бг ще продължи да следи протеста на фермерите, които изразяват недоволство и от Стратегическия план за развитие на земеделието, където отново липсват политики за сектора. Освен лозарите и други подсектори от земеделието изразяват негативната си оценка от състоянието на българския стратегически план, който по никакъв начин не се различава от системата на досегашното подпомагане, смятат фермери.   

Екатерина Стоилова

Лозарите питат властта защо секторът вече не е лице на България!
6234
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Недоволството на браншовиците
Седмицата на протестите завърши с митинг на лозари и позиция на биофермери
След протестите през ноември 2022 г.
Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини