Начало » Новини » Света
05.11.2022 г.

Земеделските стопани са основните губещи от международните кризи

Гечев участва в среща на земеделските министри от ЕС и ОИСР
Земеделските стопани са основните губещи от международните кризи

Снимка: МЗм

България прилага редица мерки за подпомагане на земеделските стопани с цел смекчаване на последиците от икономическата ситуация и осигуряване на продоволствена сигурност на населението, заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща на земеделските министри на държавите-членки на Европейския съюз и някои ключови партньори на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Това е първото участие на България в министерска среща в този формат, след като страната ни получи официална покана за започване на членство в ОИСР в началото на годината. Срещата се провежда в периода 3-4 ноември във френската столица Париж. В нея участва и заместник-министър Георги Събев.

Гечев посочи, че за да бъдат избегнати бъдещи фалити, множество стопанства имат нужда от подпомагане за подобряване на своята ликвидност. По думите му разходите и загубите, породени от скорошните международни кризи в областта на здравеопазването и сигурността, са били понесени най-вече от земеделските стопани. „Особено внимание следва да се обърне на стимулирането на малките стопанства и осигуряването на пазарен достъп на продукцията им. Фермерите от тези стопанства имат ключова роля в производството на качествени и традиционни селскостопански продукти, както и в задоволяването на местните пазари“, категоричен бе той.

Земеделските министри обсъдиха и темата за устойчивия растеж на продоволствена сигурност. „Особено важно е да се стимулират цифровите иновации и приложения в селското стопанство като фактор за възходящ тренд и добавена стойност“, коментира българският министър и припомни за ангажирането на страната ни с изпълнението за устойчиво развитие в посока намаляване наполовина разхищението на храни на ниво търговия, както и намаляване на загубите им по хранителните вериги до 2030 г.

Той информира също, че в България има изградена система на научни изследвания, обучение и предоставяне на съветнически услуги за земеделските производители. „Провежданата от правителството политика е в посока към развитието на стратегии и програми в различни подсектори, както и в Националния план за възстановяване и устойчивост, Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“,  изтъкна Гечев, като добави, че включват мерки в подкрепа на иновациите, щадящи околната среда, сдружаването на производителите, насърчаващи младите фермери, малките и средни производители, местното производство и потребление.

По отношение на новата Обща селскостопанска политика той подчерта, че  България е сред малкото държави в ЕС, която е заложила в стратегическия си план максимално разрешените 60% национално съфинансиране, което показва ясното желание на правителството за модернизация на земеделския сектор и повишаване на устойчивостта му. „В хода на разработването на СПРЗСР бяха извършени много анализи. Техните резултати идентифицираха ключови предизвикателства и възможности за развитие на земеделието и селските райони“, убеден е министърът.

Той съобщи, че с одобрения през май 2022 г. Национален план за възстановяване и устойчивост страната ни създава предпоставки за ускорена зелена и цифрова трансформация за постигане на амбициозните цели на Европейската зелена сделка. Чрез него ще бъдат реализирани 2 проекта в областта на селско стопанство, целящи активизиране на инвестиционните процеси в аграрния отрасъл за неговото техническо обновление и навлизане на екологични и дигитални иновации в производството. „Това са проект „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ и проект „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“, които ще се изпълняват до края на 2025 г.“, уточни Гечев.

В дискусията на тема „Трансформиране на производството, изграждане на устойчивост“ той посочи, че са изготвени инструменти за борба с природните явления, които са все по-често срещани. „От следващата година планираме прилагането на нови практики, които са насочени към създаване на контролирани валежи“, посочи министърът и уточни, че България засилва мрежата на противоградова система. Той бе категоричен, че страната ни е възприела стратегическите цели на ЕС, част от които са до 2030 г.  да бъдат намалени по-опасните пестициди и изкуствени торове до 50% и достигане до 10% ландшафтна инфраструктура от земеделските земи, която не се използва за земеделски дейности.

В обобщение на разговорите Гечев настоя, че следва да се намери баланс между гарантирането на конкурентоспособността на земеделските производители и устойчивостта на сектора. „Трябва своевременно да се идентифицират признаците на предстоящи кризи и да се обединяват държавите за адекватна координирана реакция в световен мащаб“,  заключи той.

На заседанието Събев участва в работната група, посветена на новите умения и приспособяване, като обърна внимание на необходимостта от развитието на цифрови умения сред фермерите и рибарите. „Новата ОСП на ЕС става насочена към по-ефективната употреба на вещества и ресурси като води, почви и биоресурси. В контекста на климатичните изменения е необходимо фермерите да придобият нови умения особено в цифровизация, защото новите технологии ще навлизат все повече в производствените процеси с цел по-ефективно използване на ресурсите“ смята той.

Според него селските райони имат и друг недостатъчно развит потенциал, а именно селският, аграрният и кулинарен туризъм. „С местни и регионални традиционни продукти, тези райони могат да привличат посетители и да възстановяват производства, с което ще се помогне на икономиката на тези региони. В тази връзка министерството на земеделието на България изготвя „Рамкова програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти”, с помощта на която този потенциал ще се надгради и развие“, сподели заместник-министърът. 

Земеделските стопани са основните губещи от международните кризи
4577

Последни материали
Виж
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Бюджетът по това направление за настоящата година е 500 хил. лева
ДФЗ изплати над 341 хил. лева на 154 стопани за борба с доматения молец
Интервенциите по Стратегическия план - промени
Помощта от 40 хиляди лева за нови стопани ще се дава за мининум 4 хил. евро СПО
Средства получиха подалите заявления до 26 септември
Преведоха над 17 милиона лева за пострадали от природни бедствия стопани
ДФЗ преведе над 2 млн. лв. по Схемата за дребни земеделски стопани
Над 1800 фермери получават между 500 и 1250 евро
Преведоха над 2 милиона лева на дребни стопани по СЕПП за Кампания 2022
ДФЗ преведе парите по схемата за млади фермери
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини