Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
04.11.2022 г.

Качеството на ябълките в Украйна пострада от недостига на СРЗ и лошо време през септември

Войната пречи на разработения износ за страните от Близкия изток и Азия
Качеството на ябълките в Украйна пострада от недостига на СРЗ и лошо време през септември

Нахлуването на руската армия в Украйна се отрази зле на селскостопанския сектор , като проблемите с електроснабдяването само задълбочават процеса, включително при производството на ябълки, коментира за електронното издание SEEDS прдседателят на Украинската асоциация на производителите на плодове и зеленчуци Тарас Бащанник.

По думите му добивите от ябълки през тази година са били добри, но въпросът с качеството на плодовете стои по-различно. „Заради войната производителите на ябълки нямаха възможност да вложат достатъчни количества средства за растителна защита в градините. Освен това през тази година фермерите пострадаха от неблагоприятните метеорологични условия, по-конкретно септември се случи дъждовен. Всичко това се отрази неблагоприятно на качеството на ябълките”, обясни Бащанник.

Лошото качество е сред причините за спада в показателите за износа на ябълки през настоящия сезон. Положението се задълбочава и от проблемите с логистиката, предизвикани от войната. „През последните 4-5 години страната успя да разработи ефективен износ за държавите от Близкия изток и Азия. Продукцията обаче се доставяше там по море. Сега с този канал за реализация има проблеми заради блокираните пристанища”, изтъква председателят на асоциацията.

По негови данни в момента цените на ябълките в Украйна се задържат на нива от 10 гривни (25 цента по текущия курс – бел. ред.) за килограм за качествената продукция и и 3-3,5 гривни за килограм на плодовете за преработка. Прогнозите за цените в бъдеще обаче са трудни, тъй като списъкът с проблеми в селскостопанския сектор само нараства. Сега Украйна се изправи пред недостиг на електроенергия заради руските атаки и това се отразява неблагопирятно на процеса по продължително съхранение на плодовете. Това означава, че подобно на останалите фермери и производителите на ябълки ще се опитат да продадат колкото се може по-бързо своята продукция.

Бащанник смята, че догодина за фермерите ще е още по-трудно да работят, тъй като разходите за отглеждането и по-конкретно за закупуването на средства за растителна защита, торове и гориво постоянно се повишават. За оставането на фермерите в бизнеса при това положение може да помогне само изгодното кредитиране и други варианти на подкрепа от страна на държавата. Освен това председателят на асоциацията призовава представителите на селскостопанския бизнес да се захванат с организирането на износа на продукцията си, колкото и трудно да е това.

Друг въпрос е участието в програмите за безвъзмездно подпомагане, но според Бащанник не си струва да се очаква особено въодушевление в това отношение. „За получаването на безвъзмездна помощ трябва да отговаряте на редица изисквания, но в момента не всички могат да си го позволят. Например за получаване на безвъзмездно подпомагане трябва да се представят документи за получаване на право на аренда на поземлен участък от стопанствата за продължителен период, но сега наемането на земя за повече от година не е препоръчително. Съвсем друго е положението, когато става дума за наем на дялови участъци или други форми на частна собственост”, коментира той.

Качеството на ябълките в Украйна пострада от недостига на СРЗ и лошо време през септември
7112
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини