Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.11.2022 г.

Когато фуражите не осигуряват нужните витамини за агнетата и овцете

Онлайн семинар на НССЗ
Когато фуражите не осигуряват нужните витамини за агнетата и овцете

sinor.bg

В края на октомври Националната служба за съвети в земеделието в Плевен, съвместно с експерти от Земеделския институт в Стара Загора проведоха интересен онлайн семинар за овцевъдите и свързан с основните познания за ролята на минералите и витамините при храненето и отглеждането на агнетата и овцете.

В лекцията си доц. д-р Мирослав Симеонов от Земеделския институт в Стара Загора акцентира върху значението на основните витамини и минерали за здравето на животните и тяхната продуктивност. Полезни бяха и неговите съвети от натрупаната практика и свързани с негативното влияние от недостига или предозирането на тези елементи.

Както минералите, така и витамините имат съществено значение при отглеждането на овцете и агнетата. А при недостиг примерно на магнезий, сол (натриев хлорид) или сяра животните могат да заболеят от различни болести като рахит, млечна треска, остеопороза и др. При недостатъчно набавяне на калий или фосфор има опасност от загуба на апетит, затова е важно фермерите да следят много внимателно съставките на фуражите, с които стадата набавят съответните витамини и минерали, посочи доц. Симеонов. Основните фуражи са зърнените култури като царевица, овес и др., които осигуряват важни витамини и минерали за стадата. Калцият се съдържа в сеното, шрота и др. фуражи.  

Важното е да се знае, че ниската продуктивност при овцете се получава често от недостатъчни количества сол или сяра. Тогава се получават и вредни навици. Симеонов даде скорошен пример с говеда, които са започнали да пият урината си. При подобни случаи веднага трябва да се консултирате с лекуващия ветеринарен лекар, посочи експертът. Подчертавайки, че дозировката при овцете и говедата е коренно различна. Лечението при овцете например, когато има недостиг на сол, е с амониев сулфат, като дозировката се дава от ветеринарите.

Фермери искат да участват в комисиите за разпределяне на пасищата

Липсата на калций при овцете е опасна, защото причинява рахит и млечна треска, води и до загуба на енергия. Той е и основна съставка за костите. Именно затова, когато овцете родят, фермерите трябва да наблюдават агнетата, за да не се стигне до недостиг на един от трите важни витамини – калций, фосфор или сол. Това важи особено много за високопродуктивните животни и тяхното правилно хранене, посочи експертът. Трябва да се следят количествата фуражи – зърнените, люцерновото сено и др., така че да не се стигне до предозиране.

В лекцията си доц. Симеонов наблегна и на опасността от солно отравяне на животните, затова препоръча на фермерите да внимават изключително много при употребата на натриевия сулфат. В допустими дози той е изключително важен, защото осигурява нормален метаболизъм за овцете. Задължително е стопаните да използват и следят дозировката на поетите от животните сол и вода. Ако се наложи да давате двукалциев хлорид, то дозата е до 5 грама на един килограм живо тегло. И което е много важно, солта трябва да се дава всеки ден в дозите, които са здравословни за животните. Ако забравите няколко дни да осигурите нужната за овцете каменна сол, има опасност животните да предозират, за да наваксат. А това не е препоръчително!  

Специално място доц. Симеонов отдели и на микроелементите, необходими за овцете и агнетата като мед, цинк, манган, кобалт, селен, йод и желязо.

Примерно липсата на мед може да доведе до обезцветяване на вълната или до бавен растеж на агнетата. При предозиране с мед обаче може да се стигне до отравяне, а оттам и до смъртност, предупреждава експертът. Именно затова и трябва да се допитвате до лекарите по отношение на съдържанието на мед във фуражите, тъй като при отравяне с мед симптомите могат да се проявят едва на 6-я месец.

Цинкът е важен за заплождането на овцете, подсилва и техния имунитет. При предозиране с този елемент обаче може да се стигне до дерматити. Манганът работи добре за растежа на поколенията и за заплождането на овцете.

Кобалтът също е от значение, защото при недостиг апетитът на животните намалява. Селенът също е важен за заплождането и за силен имунитет. При предозиране обаче може да се стигне до мускулна дистрофия.

Липсата на йод и желязо водят до анемия, затова е важно да се следят количествата и от тези микроелементи в дажбите на стадата.

В лекцията си доц. Симеонов отдели горямо място и на витамините, които са от ключово значение при храненето на овцете и агнетата. Рисково е, ако фуражите са стари и съдържанието на витамин А е ограничено. Пример в това отношение е ливадното сено, което след 2-3 години губи голям процент от този витамин. А той е изключително важен за заплодяването на овцете, затова трябва да се дава в началото при осеменяването им. Освен витамин А е важно да се осигурят и достатъчни количества витамин Е. При тяхната липса може да се стигне и до нежелани аборти.

При раждането на агнетата пък е от съществено значение те да получават в достатъчни дози витамин Д. Особено, ако се отглеждат в затворени помещения, с ограничен достъп на слънце. Това не важи за агнетата, които са на свободна паша.

При дефицит на витамин Е и на селен призаците са слаб растеж на поколенията, животните започват да куцат и накрая се стига до нежелани смъртни случаи. Липсата на витамини, причинени от продължително хранене на агнетата със сухи фуражи, води до мускулна дистрофия.

Експертът съветва фермерите много да внимават и при покупката на минерални и витаминозни блокчета, тъй като понякога животните предозират, а това е нежелателно. Затова е препоръчително дозите да се се дават директно – особено при солта и сярата. И понеже самите животни понякога не приемат кредата, когато им се дава директно, е важно да я замесвате заедно с меласа. При необходимост от употреба на магнезий винаги се допитвайте до ветеринарните лекари, са експертните съвети.

Симеонов препоръчва още при покупка на комбинирани фуражи много внимателно да следите процентното съдържание на суровите протеини, калция, фосфора, КЕМ и други съставки, за да не се стигне до проблеми за животните и техните поколения.

Когато фуражите не осигуряват нужните витамини за агнетата и овцете
11456
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
За първи път ще има надтегляния за магарета
Коне тежковози ще показват умения на събора на овцевъдите
Премиум знак на Националният събор на овцевъдите ще получат първокласни продукти от овче и козе мляко
Обвиниха овцевъд за измама на Фонд „Земеделие”, заплашва го глоба
Земеделският министър на Молдова на посещение в България, проучва опита ни в оцевъдството и козевъдството
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Испания става най-големия производител на свине и овце
Очаква се спад в производството на животни в ЕС през 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини