Начало » Новини » Интервю
28.10.2022 г.

Животновъди отчаяно ще търсят помощта на президента по Стратегическия план!

Мъките за бранша не спират!
Животновъди отчаяно ще търсят помощта на президента по Стратегическия план!

Последният вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 години окончателно разсея съмненията на животновъдите, че в държавата се мисли за оцеляването на бранша. До този извод те стигат след последното обсъждане на петгодишния аграрен план до 2027 г., състояло се на 24 октомври в Министерството на земеделието. От него се разбира, че заради орязаното подпомагане по линия на Директните плащания през следващия период администраторите са изфабрикували „убийствени” за сектора интервенции, единственият ефект от които ще бъде окончателният фалит на малките и средни земеделски стопанства. Това съобщи в интервю за Синор.бг Пенка Ботева от Съюза на животновъдите в България, по повод протестното писмо, подписано от ръководствата на 19 животновъдни сдружения и организации по повод окончателния вариант на Стратегическия план за развитие на земеделието 2023-2027 г.

Писмото е адресирано до служебния земеделски министър Явор Гечев и до заместника му Георги Събев с искане да бъдат преразгледани решенията за орязване на финансирането на старите животни, надхвърлили 10 години, защото това окончателно би извадило от строя огромна част от малките стопанства, посочи Ботева. „За разлика от гръцките животновъди ние не получаваме подпомагане за новородени теленца, за теленца до и над 6 месеца, а сега искат принудително да се откажем и от възрастните животни, голяма част от които са ценни и в други държави (като САЩ например) за тях се отпуска дори допълнително финансиране, защото чрез тях се опазва генофондът”, коментира представителката на бранша. Ако това изискване влезе в сила то ще засегне 25% от млекодайните стопанства и 26% от месодайните.

Затова и браншът настоява в новия период да се осигури подпомагане за новородени телета, за телета до 6 месеса, над 6 месеца, юници и телета за угояване, без значение от вида на производството във фермата, ако държавата иска да запази животновъдството в страната.

Според бранша, при написването на Стратегическия план „някой с лека ръка е решил да си играе на Господ и пряко да се намесва в работата на животновъда. Най-голям процент на млечните ферми в България е без интензивен метод на работа. Всеки фермер може да реши кое животно е продуктивно и кое не. Никой животновъд няма да задържи цяла година и да изхранва животно заради субсидиране, без да е плодовито и ако няма мляко, защото изхранването на това животно, особено през 2022 година, е много скъпо. Допълнителен проблем е, че тези животни ще отпаднат и от селекция, а приплодите няма да могат да се използват, което пък е удар срещу фермерите, които поддържат селектирани животни”, се посочва в писмото до институциите.

Индикативен график за изплащане на субсидиите за 2022 г.

Фермерите оспорват още две предложения на администрацията. В частта да се възстанови изискването за задържане на 70 % от животните в текущия период, те категорично не са съгласни, защото подпомагането след 2023 г. е с намаляващ бюджет, а ставката при инфлация не е достатъчна за нито едно стопанство да оцелее. „Мярката не само, че няма да се стимулира животновъдството, но в този труден момент ще бъдем принудени да задържаме продукция без участие на свободния пазар, за да осигуряваме храна на животните си. Експертите са в грешка ако мислят, че ще бъдат продадени всички животни за субсидиране около 200 лв. Всички ние сме обвързани с други програми за земя, обвързана подкрепа, и др. мерки и схеми за подпомагане, вкл. и банкови кредити”, поясняват още животновъдите.

Протестират и срещу увеличаването на количествата мляко, които стопанствата трябва да предлагат на пазара, за да получават обвързано подпомагане. Тази мярка, особено след кризата от ппоследните две години напълно би орязала субсидирането за бранша. „В момента животновъдите в млечното говедовъдство промениха храненето, за да може животните да останат здрави и нахранени, без да търсим голяма печалба. Живеем с животните си в процес на оцеляване и се надяваме на разбиране от Ваша страна. В противен случай сме принудени да лъжем държавата на лист хартия, но за всеки експерт е ясно, че от това печелят само млекопреработвателните предприятия”, пише в писмото.

Животновъдите настояват спешно да се вдигне възрастовата граница за подпомагане и при автохтонни породи овце и кози на 10 години, тъй като те също се отглеждат по най-хуманен начин и имат висока продуктивност във висока възраст, като дават приплоди до над 15 годишна възраст доказано. Те настояват също и да се възстанови подпомагането „Пасторализъм”, което значително подкрепяше планинските стопанства.

„Ако Министерството на земеделието не предприеме мерки, за да промени проекта на Стратегически план в частта „Животновъдство”, сме решили да сигнализираме и президента Румен Радев с искане България да забави подготовката на Стратегическия план, за да има време за необходимите корекции”, обясни още Пени Ботева. И добави, че при сегашната криза те настояват поне да се запазят сега действащите правила за подпомагане по обвързаната подкрепа. 

Припомняме, че, за да може този план да влезе в сила от първи януари 2023 г., България трябва да представи националния си план най-късно до 31 октомври 2022 г.

Писмото до служебния министър е подписано от следните браншови организации:

Национално сдружение на млеко- и месопроизводителите в България;

Обединени български животновъди

Съюз на животновъдите в България

Асоциация на българските биволовъди

Национална асоциация за развъждане на МОНБЕЛИАРД И СИМЕНТАЛ

Асоциация за развъждане на кафявата порода

Асоциация на развъдчиците на черношарена порода в България – Русе

Асоциация за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза

СНЦ РОАПОБ – Карлово - Развъдна организация за автохтонни породи овце в България

Асоциация за Българското родопско говедо и Джерсея

Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството

Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско”

ЖС "Старият БАалкан" – Карлово

Българска национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни

Сдружение на земеделци и животновъди – КРЕСНА 2019

Регионална асоциация на животновъдите "Рила"

Национална асоциация на животновъдите

Организация на млекопроизводителите "Кайлъка"

Регионална животновъдна асоциация "СЕВЕРОЗАПАД"

(И по тази тема се очаква отговорът от Министерството на земеделието)

Екатерина Стоилова

Животновъди отчаяно ще търсят помощта на президента по Стратегическия план!
9488
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини