Начало » Новини » Страната
20.10.2022 г.

Бизнесът с плодове и зеленчуци инициира Стратегия за сектора

Да се тропне по масата!
Бизнесът с плодове и зеленчуци инициира Стратегия за сектора

Красимир Кумчев нагледно показа докъде политиките в агросектора доведоха бизнеса Снимка: Красимир Кумчев

В продължение на седмици производители на плодове и зеленчуци от Пловдивско, Хасковско и други региона от страната проведоха срещи с администрацията, на които се обсъждат конкретни предложения за бъдещето на този бранш. Секторът настоява не толкова за финансова подкрепа, колкото за адекватни политики, защото без необходимата административна защита земеделските стопани са с вързани ръце за необходимите инвестиции в модернизация и екология, в напояване и в реализация на продукцията.

Последната браншова среща се е провела в началото на тази седмица в Пловдив и на нея е решено в края на месеца в София да се организира национална среща с дискусия на Стратегия за развитие на производството на плодове и зеленчуци в България, съобщиха за Синор.бг градинари от Сливенско и Ямболско.

„Ключът за проблемите е в изкупуването и реализацията на българската продукция, като например факта, че между изкупните цени от производител и цените на едро, формирани от търговците, има тройно поскъпване - съгласете се, това не може да се обясни с нараснали разходи”, коментират фермери . Всички земеделци на собствена сметка транпортират продукцията си до борсите на едро, така че сметките някак не излизат в ущърб напосредниците. Затова фермерите питат "как родните плодове и зеленчуци достигат космически нива по търговската верига, а вносната продукция - не?".

Само преди месец един от крупните производители на ябълки в Пловдивско Красимир Кумчев показно отсече градината си и се раздели с бизнес, който в продължение на десетилетия преди това е развиван успешно. В поредица от интервюта - и за Синор.бг, той сигнализираше за ценовите разлики между ябълките, внасяни от Полша, и неговата продукция. Повече от двайсет години българските потребители питат чиновниците "защо полските политици гарантираха високи субсидии за техните фермери и днес Полша е сред лидерите в производството на ябълки, а нашите политици се провалиха. И защо днес трябва да купуваме безвкусните плодове от северната европейска държава, докато уникално вкусните български сортове изчезнаха - заедно с унищожените кюстендилски, пловдивски и сливенски ябълкови, крушови и прасковени градини?

Родният бизнес непрекъснато е "под обстрел"       

Друга сериозна пречка пред родните земеделци тях са многобройните изисквания на търговските вериги, свързани с депозитите и наемите за ползване на амбалажа, които допълнително оскъпяват родното производство. Всички тези финансови налози не позволяват на родния бизнес да получи нормална цена за труда си и пести за инвестиции в модернизация. В същото време, цялата бъдеща Обща селскостопанска политика се крепи на иновации в екология и цифровизация, които са непостижими за българските зеленчукопроизводители и овощари. Без премахване на бариерите, които пречат на родните фермери да стигнат с нормални цени до потребителите, бизнесът остава обречен. 

Според биофермери от Новозагорско, Националният план за възстановяване и устойчивост, по който в страната ни се очаква да бъдат създадени центрове за пакетиране и съхранение на продукцията, е начин за въвеждане на ред в реализацията на крайната продукция. И тук трябва да бъдат попитани земеделците, защото те знаят как най-бързо тези структури биха могли да бъдат изградени. Подобна база съществува в момента в Сливен например, но поради нечисти бизнес интереси за нейната приватизация още в края на 90-те години на миналия век, базата е прехвърлена на подчинение към Министерството на икономиката. „Ако министерствата на земеделието и на икономиката сега се разберат и тази база бъде прехвърлена към земеделието, това ведомство би могло много бързо да инвестира през Плана за възстановявене и устойчивост”, смятат овощари от региона.

Всички те имат нагласата да дискутират по тази тема с държавната администрация, така че през следващите две години с помощта на еврофинансирането средният и малък земеделски бизнес да разполага с модерни търговски бази, които да се различават от сега действащите борси за изкупуване на първичната продукция от домати, пипер, краставици и други зеленчуци.

Темата е с продължение, затова очакваме в края на месеца Министерството на земеделието да покани журналисти на тази браншова среща.

Екатерина Стоилова

Бизнесът с плодове и зеленчуци инициира Стратегия за сектора
7139
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Консултативния съвет прие цените, по които ще се доставя вода за сезон 2024 г.
100 млн. евро ще бъдат инвестирани в ремонта на инфраструктурата за напояване
Разгледайте уебсайта на МЗХ за Стратегическия план 2023 -2027 г.
Ето какви промени в Стратегическия план изпрати МЗХ за одобрение в Брюксел
Фермерите получават нов сайт за плана
В средата на декември пращат променения Стратегическия план в Брюксел
За по-ефективно използване на водата била нужна национална стратегия
МЗХ се надява на сътрудничество със Световната банка в областта на напояването
Втора част от документа, представен за обществено обсъждане
Близо 478 млн. лв. са субсидиите за инвестиции по стратегията „От фермата до трапезата”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини