Начало » Новини » Страната
12.10.2022 г.

Джиков: Ще се върви към модернизация на сектора на плодовете и зеленчуците

На форум
Джиков: Ще се върви към модернизация на сектора на плодовете и зеленчуците

Снимка: Министерство на земеделието

Секторът на плодовете и зеленчуците има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието, като средно заетите в него са по 3-ма човека на хектар. Социалното му значение е голямо, затова служебното правителство се стреми да разработи интервенции и мерки в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост, чрез които да се подпомогнат заетите  в него и да се увеличи делът му.Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при откриването на четвъртото издание на Международната конференция InteliFresh 2022, съобщиха от агроведомството.

„Форуми като днешния насочват вниманието към важността на пазарите, защото след като се произведе нещо то трябва да се реализира. Инициативата предоставя платформа за дискусии и обмен на опит между водещи компании в Нидерландия с български партньори. Това е важно не само за производителите и търговците, а и за потребителите“ добави Тодор Джиков.

Политиката на държавата е да се постигне ръст в производството на български плодове и зеленчуци, оттам да се увеличи делът на пазара на родни продукти и като резултат – износът да нарасне.

„Българският сектор „Плодове и зеленчуци“ е изправен пред повишени очаквания за трансформация. Независимо дали става въпрос за отговор на нарастващото търсене, повишаване на конкурентоспособността или за адаптиране към промените в климата, родните фермери се стремят да модернизират производството си и правят иновации повече от всякога“, допълни земеделският заместник-министър. Наблюдавало се нарастване и на интереса към схемите за обвързано подпомагане - както при площите, така и при бенефициентите.

Заместник-министър Георги Събев взе участие в дискусия на тема „Как да се удвои производството на плодове и зеленчуци в България за 5 години“, която се проведе в рамките на форума. „Сектор „Плодове и зеленчуци“ е традиционен за България и за региона и вярваме, че инициативите на настоящето правителство, както и на следващите кабинети, ще помагат на сектора да расте и да се развива“, заяви той.

С представители на нидерландската търговска мисия Георги Събев обсъди теми от взаимен интерес като устойчивостта и сигурността на храните и подкрепата за земеделските производители. „Споделянето на знания и добри практики е начин да вървим напред“, коментира той и допълни, че дискусии могат да се водят и на ниво ЕС, за да се търсят общи решения за напредъка на сектор земеделие. По думите му помощта на университетите и изследователските институти също има важна роля за разгръщането на потенциала на отрасъла. Според него има много възможности за двустранно сътрудничество между България и Нидерландия, които могат да се предприемат за подкрепа на сектора.

Джиков: Ще се върви към модернизация на сектора на плодовете и зеленчуците
8766
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини