Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.09.2022 г.

Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!

Практика
Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!

sinor.bg

В края на лятото всички трайни насаждения започват активно да се подготвят за зимата. Овошките първо залагат плодни пъпки за следващата реколта, а след това забавят сокодвижението и преустановяват растежа на леторастите, за да може да узрее дървесината. Кореновата система продължава да се развива много активно, запасявайки се с хранителни вещества.

Внасянето на торове преди есенната обработка на освободените участъци е необходимо за дообогатяване на почвата и подготовка за следващата реколта.

Ето защо е необходимо това торене

Правилното и навременно подхранване ще помогне за съзряване на плодовете, за възстановяване силите на дърветата след прибиране на реколтата, но също ще ускори вдървесяването на леторастите, подобрявайки имунитета и студоустойчивостта им в зимните месеци. Всичко това е гаранция за щедростта на бъдещата реколта.

Подходящото време за подхранване е в края на август и септември, когато температурите са все още стабилни и жизнените процеси позволяват усвояването на хранителните вещества.

Кои са подходящите хранителни вещества за есенно подхранване?

Определено културите се нуждаят от фосфор, който благоприятства формирането и укрепването на кореновата система, поддържа имунната система, повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятните метеорологични фактори, но е особено необходим за пълноценното залагане на нови плодни пъпки.

Слаби реколти от ябълки в Европа

Фосфорните торове са трудно разтворими и слабо активни. Това е причината, поради която е наложително да се внасят през есента, за да имат достатъчно време през зимните месеци да се разтворят и да достигнат до кореновата система на растенията през пролетта.

Суперфосфатът е едн от най-важните елементи за растенията, но съдържанието му в почвата е съвсем незначително – по-малко от 1%, а освен това по-голямата част е в недостъпна за тях форма. Един от източниците на фосфор за растителния свят е суперфосфатът. Той се произвежда в различни форми, като съдържанието на дифосфорен пентаоксид (Р2О2) достига до 46%. Постепенното отдаване на активното вещество се обуславя от самата технология на производство и факта, че основна суровина са неметалните фосфорни руди.

Водоразтворимата форма осигурява бързото задоволяване на нуждите на растенията от фосфор, а останалите форми продължават да отдават активно вещество за по-дълъг период от време – те имат удължено действие.

Предвид различното съдържание на активно вещество във фосфорните торове – различни са и количествените норми и те трябва да бъдат съобразени с препоръките на производителя.

В края на лятото опасност от картофена мана по доматате

Важно е да знаем, че излишъкът от фосфор не причинява значителна вреда на растенията, защото се усвоява бавно и в нужните количества.

Фосфатните торове се прилагат най-добре в комбинация с органични вещества – хумус или компост. Това увеличава общия ефект, но смесването с доломитово брашно, вар, креда, карбамид и различни видове селитра (натриева, калциева и амониева) не е желателно.

Полезно през есента е и внасянето на калий, защото има многофункционален ефект –помага на растенията за повишаване на устойчивостта им на замръзване и температурни колебания, повишава чувствителността им към различни заболявания, укрепва кореновата система, елиминира възможността от дехидратация, ускорява узряването на плодовете и подобрява качеството им (цвят, тегло, вкус), удължава сроковете на годност на реколтата.

Калиевият хлорид е класически вариант за есенно торене, но трябва да се използва стриктно и в съответствие с инструкциите на производителя. Излишъците от калиев хлорид понижават качествата на почвата и забавят развитието на растенията. Не се допуска смесване с креда, доломитово брашно или вар.

Не всички култури харесват хлор, а за изпаряването му е необходимо време. Зимният период е напълно достатъчен за това.

Може да се заложи и на калиев сулфат. Той съдържа сяра, която има свой плюс – подкиселява почвата. Много подходящ е за неутрални и алкални почви.

Преди внасяне на калиевите торове е необходимо разхлабване почвата на пристволовите кръгове, поливане и последващо равномерно разпръскване на гранулите върху влажната почва (7-12 г на квадратен метър). Добре е торът да се покрие с тънък слой пръст.

Може да се използва и комбинация от калий и магнезий – Патенткалий или Корн-Кали, който съдържа калий, магнезий и сяра, които са във водоразтворима форма и се прилага независимо от рН на почвата. Желателно е Патенткалий да се прилага в разтворен вид. Не е съвместим с калиев карбонат и карбамид.

За есенно подхранване е подходящо и костното брашно. То съдържа много полезни за растенията вещества – азот, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, цинк, натрий, както животински мазнини и биологично активни вещества.

Дървесната пепел разкислява почвата и подобрява нейната структура. Тя е особено ефективна на глинести почви, защото тежката им структура не позволява да се отмие от валежите до пролетта.

Азотът в този период е забранен, защото той провокира развитието на зелена маса, което не позволява на растенията да се подготвят за зимния период и могат да пострадат.

Есенното подхранване трябва да започне докато температурите са още стабилни и са над нулата. С настъпване на студеното време жизнените процеси в растенията се забавят, корените усвояват слабо или практически прекратяват абсорбирането на хранителни вещества от почвата.

Важно е да се съобразим и с още нещо при есенното подхранване – ако почвата е лека песъчлива или песъчливо глинеста, тогава ще е необходимо по-голямо количество торове, отколкото при глинестите, защото от тях хранителните вещества се отмиват значително по-бавно.

Време е за крайно необходимото за овошките есенно подхранване!
9967
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Технология, изпреварваща времото: рапица
Правила при използването на органичните торове
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Практично
Особености на септемврийското подхранване на доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини