Начало » Новини » Страната
04.09.2022 г.

Сърбия субсидира производителите на слънчоглед с над 66 евро на тон

Сумата е достатъчна за покриване на разходите само при добив над 2 тона от хектар
Сърбия субсидира производителите на слънчоглед с над 66 евро на тон

Регистрираните селскостопански производители на слънчоглед в Сърбия ще получат през тази година субсидия от републиканския бюджет на стойност 7800 динара (почти 66,5 евро по текущия курс – бел. ред.) на тон, обявиха от правителството на страната, цитирани от местната информационна агенция „Бета”. От кабинета обаче не уточняват колко пари са заделени за целта, като посочват само, че програмата за субсидиране ще продължи до изчерпване на средствата.

Милан Маркович, заместник-председател на фермерската асоциация „Стиг”, заяви, че указът е добър, защото субсидиите  са одобрени, но че не всички искания от скорошните протести на селскостопанските производители и не всички обещания на правителството на Сърбия са изпълнени. „Добре е, че държавата взе решение да помогне на производителите на слънчоглед, но е неприемливо, че за него не е определяна минимална изкупна цена – няма гаранции, че ще получим 73 динара за килограм, както и че всички ще получат подкрепа, защото мерките ще се прилагат до изчерпване на средствата”, оплака се Маркович, визирайки постигнатата цена при преговорите с правителството.

Освен това той смята, че именно държавата трябва да бъде обвинявана за наложената в продължение на няколко месеца забрана за износ на слънчогледово олио, което доведе до натрупване на запаси от слънчоглед в преработващите предприятия и сега те предлагат на фермерите изкупни цени, които не покриват разходите по производството на маслодайната култура. Заместник-председателят на асоциацията уточни, че в момента преработвателите плащат между 62 и 65 хил. динара за тон слънчоглед, като със 7800 динара държавна подкрепа фермерите ще получат максимум по 72 800 динара, а не обещаните от правителството при последните протести 73 хил. динара. Според него фермерите, чиито добиви са над 2 тона от хектар, ще могат да си покрият разходи със 72 800 динара за тон, но тези с по-ниски добиви няма да успеят, а такива има доста.

Той съобщи също, че в началото на жътвата преработващите компании са били недоволни от нивото на влага в слънчоглед и са предлагали цени под 65 хил. динара за тон, ако тя е над 10%, но когато са се усетили, че добивите са намалели наполовина заради сушата и че няма да могат да си набавят достатъчно суровина за работа, влагата изведнъж е престанала да бъде проблем.

Правилата по програмата за определяне на финансовата помощ за производителите на слънчоглед в Сърбия през тази година предвиждат подаване на молби към Агенцията за селскостопански плащания след продажбата на маслодайната култура, като субсидии се полагат за първите 200 тона. Маркович коментира, че това е количеството от около 100 хектара при среден добив от 2 тона от хектар. Липсата на данни за размера на следствата по програмата пък означава, че първите, продали слънчогледа и подали молби, може да имат известна сигурност, че ще получат субсидиите.

Сърбия субсидира производителите на слънчоглед с над 66 евро на тон
12684
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
Най-слаб е спадът при рапицата – с под 7 на сто
Засетите площи с есенна пшеница в Сърбия са се свили с над 18 на сто
Средната възраст на фермерите е 60 години
Фермите в Сърбия намаляха с 10 на сто за 5 години
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Африканска чума по свинете избухна в Западна Сърбия
Почти 2 години страната не е изнасяла мед за ЕС
Ниските изкупни цени и слабите продажби обезсърчават младите пчелари в Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини