Начало » Новини » Интервю
17.08.2022 г.

Зърнопроизводителите настояват вместо ротация България да прилага разнообразяване на културите

В Стратегическия план
Зърнопроизводителите настояват вместо ротация България да прилага разнообразяване на културите

sinor.bg

В последния ден от седмицата служебният министър Явор Гечев ще има среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за да обсъдят наболели проблеми, свързани със защитата на бранша от непроверявания внос на селскостопански продукти от Украйна и Молдова, а също и крайно необходимите промени, които трябва да се включат в Националния стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г. Само така България ще защити земеделците от интервенции, които не са приложими за българските условия. Това съобщи за Синор.бг председателят на НАЗ Костадин Костадинов, като припомни, че предишният кабинет избягваше мнението на зърнопроизводителите, а то е важно в преговорите, които министерството води с Европейската комисия по забележките в Стратегическия план. Особено назрели са дискусиите по задължителното „екологизиране”, защото много земеделци в ЕС настояват за отлагане или промени, така че да устоят на инфлационния натиск, породен от кризите през 2021 и 2022 г.

Според зърнопроизводителите, страната ни трябва да настоява някои от задължителните „зелени изисквания” като например ротацията на културите да не се прилагат у нас поради географските и други особености на родното производство. „При задължителната ротация фермерите ще трябва всяка година за всеки парцел да сеят различна култура, което при условията на България икономически е крайно неизгодно”, коментира Костадинов. Подобна ротация може би е изгодна за условията на Испания, където плодородността на почвите е ниска, но за родните условия не би трябвало да е задължителна, мотивират се от НАЗ. Затова браншът ще настоява вместо ротация родните земеделци да прилагат само задължително разнообразяване, или диверсификация на културите. Тази зелена практика се прилага с успех и е подходяща за екологичността на почвите.

Втората тема, по която министър и зърнопроизводители ще дискутират, е свързана с огромната напаст от нови болести по културите, поразили пролетните култури това лято. Става въпрос не само за ливадната пеперуда, унищожила хиляди декари със слънчоглед и други култури, но и нападенията от царевичен хоботник и други вредители.

Срив в добивите на слънчоглед и царевица това лято   

Благодарим на екипа на новия министър, че още миналата седмица сформира работна група към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), така че вече е разрешена употребата на 12 препарати за растителна защита”, посочи председателят на НАЗ. Земеделците обаче имат нужда от бърза и адекватна реакция на контролните органи, тъй като с вноса на пшеница, слънчоглед и ечемик от Украйна, а също и на плодове и зеленчуци от Молдова в страната ни навлязоха редица болести. Тазгодишната реколта от слънчоглед и царевица е на път да бъде провалена, а това означава срив в доходите и то в условията на невиждана енергийна и икономическа криза, припомниха от асоциацията.

На този етап зърнопроизводителите срещат разбиране от служебния кабинет, затова и заканата да протестират, която беше отправена при предишното управление, вероятно няма да се изпълни. Всичко ще зависи от взаимната работа, която екипът на Гечев предстои да проведе с всички земеделски производители.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Зърнопроизводителите настояват вместо ротация България да прилага разнообразяване на културите
14395
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Отиваме ли на избори ще стане ясно в 16 часа
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Среща на кабинета с бизнеса
Денков гарантира приемственост в кабинета след ротацията
Втора част
Ротация и други практики от „предварителната условност”
Въпроси и отговори – четвърта част
Фермери живо се интересуват как ще доказват покривните култури в суша
Важно решение
ЕК удължи официално сроковете за обработка на угарите и през 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини