Начало » Новини » Коментари
01.08.2022 г.

Хубаво е да знаем каква част от цената на качественото мляко остава за фермера!

Опитът на фермерската организация „Агромускетари” във Франция
Хубаво е да знаем каква част от цената на качественото мляко остава за фермера!

sinor.bg

На големи плакати в супермаркетите във френската провинция Елзас може да видите тези ценови реклами, които ви насочват към фермерските продукти с марката „Мерси”. Земеделските стоки са произведени от малки местни животновъди, пчелари, птицевъди и производители на плодове и зеленчуци, които живеят в близост до големите градове. Началото на тази фермерска организация е поставено през 2018 година, когато млекопроизводителката Елоди от провинцията Елзас се организира със свои колеги в организация със запомнящото се име „Агромускетари”.

Много скоро по инициатива на местната търговска верига „Интермарше” фермерите сключват договор за доставка, като продуктите им намират широко място в магазините на веригата в Страсбург и останалите големи градове в региона. Днес в „Агромускетари” членуват 700 елзаски земеделски стопани, които продават млечни продукти, мед, яйца, месо и други продукти. Рекламите табели, които виждате на снимка, информират точно клиентите каква част от цената на купеното от тях мляко, сирене или друг продукт остава за фермера. При прясното мляко например, от 88 евроцента на литър мляко, половината остава за земеделския производител.   

Освен мляко днес с марката „Мерси” се продават още шунка, яйца, масло, сметана биологични продукти. Интерното е, че клиентите са изключително доволни от качеството на фермерските стоки. Самата Елоди често получава от признателни клиенти поздравителни картички. И понеже потребителите не винаги знаят къде да адресират писмата си, най-милите писма, които фермерката признава, че е получавала, са с пликове, върху които е залепен адрес, изрязан от опаковката на нейните млечни продукти.

В Унгария фермерските пазари са 117, у нас - само два!

И понеже българските клиенти биха били не по-малко признателни, когато си купят качествен продукт от българските фермерски пазари, искаме да се обърнем към земеделските производители с пожеланието още от тази година да започнат да се сдружават! Само така биха стигнали директно до признателните клиенти!

Екатерина Стоилова

Хубаво е да знаем каква част от цената на качественото мляко остава за фермера!
7672
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини