Начало » Пазари » Зърно
11.07.2022 г.

Прогнозата на ЕК е за скъпи храни и натиск върху фермерските доходи

Анализ за селскостопанските пазари
Прогнозата на ЕК е за скъпи храни и натиск върху фермерските доходи

sinor.bg

Последиците от руската инвазия в Украйна продължават да оказват влияние върху световните стокови пазари и да представляват основна заплаха за световната продоволствена сигурност, се посочва в анализ на Европейската комисия, публикуван в сайта аг-прес в края на миналата седмица.

В ЕС производството на зърнени култури е засегнато от сухите климатични условия в няколко региона. В резултат на това прогнозата за производството на зърнени култури в ЕС е по-ниска от очакваната и под нивата от 2021 г. Но съществуващите запаси ще бъдат достатъчни за покриване на вътрешното потребление и на част от експортното търсене, което се очаква да остане високо предвид натиска върху световните пазари, четем в доклада.

Цените на селскостопанските производители остават високи - главно поради продължаващата несигурност, породена от руската агресия в Украйна, и високите разходи за енергия. Те причиняват неизбежно увеличение на производствените разходи като електроенергия, транспорт, охлаждане и отопление, както и торове и други суровини. Глобалните селскостопански цени са се повишили с 30% от началото на инвазията, въпреки че през последните седмици се наблюдава известно отпускане, свързано отчасти с предстоящата реколта.

Това оказва натиск и върху доходите на фермерите, като през март т.г. ЕК обяви разпределянето на изключителен пакет от 500 милиона евро на държавите членки за производители, засегнати най-силно от последиците от руската агресия в Украйна. В анали си ЕК направи преглед на начина, по който държавите-членки са използвали и разпределяли тази помощ и дали са я допълнили с национални средства. Този преглед се основава на уведомленията, изпратени от държавите членки в края на юни 2022 г.

Всички държави очакват нарастването на цените на производител на селскостопанските стоки да продължи да се отразява в потребителските цени на храните. Потребителите пък ще се пренасочат към по-евтините продукти,което е нормално при тази растяща инфлация.

Цените на зърнените култури остават много високи и нестабилни поради несигурността относно глобалното ниво на предлагане, причинена от руската инвазия в Украйна, която допълнително влоши високите цени на енергията и торовете и търсенето на храна за животни след COVID.

Общото производство на зърнени култури в ЕС се очаква да достигне 286,4 милиона тона, с 2,5% по-малко от сезон 2021/22. Търсенето на фуражи и на зърнени култури за производство на биогорива обаче се очаква да намалее съответно с 1,3% и 3%, а ЕС разполага с относително големи запаси от зърнени култури. Износът на зърнени култури от ЕС се очаква да нарасне с 14% в сравнение с 2021/22 г., частично компенсирайки намаляването на световния износ, причинено от блокирането на украинските морски пристанища и ограниченията за износ, въведени от някои износители.

Анализ за световните цени на храните 

Вдигането на забраната за производство на всякакви култури върху угарите, предоставена през март от Комисията, увеличи посевните площи с протеинови култури за 2022/23 г. Прогнозираното увеличение на площта възлиза на 6% (2,2 милиона хектара) за протеиновите култури на годишна база. Благодарение на това износът на протеинови култури от ЕС се очаква да нарасне с 19% в сравнение с миналата година.

Фермерите са използвали тази дерогация за засаждане и на слънчоглед , поради относително ниските му изисквания за вода и торене. Прогнозните посевни площи със слънчоглед следователно достигнаха 4,7 милиона хектара, т.е. със 7,8% повече от миналата година. През този сезон производството на слънчогледово семе в ЕС се очаква да достигне исторически връх от 11,1 милиона тона (+7,8%).

Производството на вино в ЕС се очаква да намалее с 3% до 153 милиона хектолитра, връщайки се към дългосрочната средна стойност преди пандемията COVID-19. Потреблението на вино в ЕС, засегнато от мерките срещу COVID-19, също се нормализира. Когато купуват вино, потребителите все повече се съобразяват първо с произхода на виното, дори това да означава по-висока цена, а след това с вкуса и марката.

През 2022 г. потреблението на пресни праскови и нектарини в ЕС на глава от населението се очаква да нарасне до 6,1 кг (все още под дългосрочната средна стойност) въпреки по-ниската покупателна способност. Това може да се дължи на по-високото производство, доброто време и завръщането на туризма.

Мляко и млечни продукти

Цените на млечните продукти в ЕС са рекордно високи. Въпреки това маржовете на фермите остават ниски поради високата цена на суровините (по-специално фураж, енергия) и логистиката. Има опасения, че заради високите температури през лятото млечността ще намалее, а това ще се отрази негативно и върху доставките на мляко в ЕС – да спаднат с 0,6% през 2022 г.

Междувременно производството на сирене в ЕС може да нарасне с 0,5% благодарение на конкурентните цени на световния пазар, което наскоро доведе до нарастващи потоци към САЩ, в допълнение към възстановяването на износа за Обединеното кралство. Това може да се комбинира със стабилни вътрешни продажби на дребно и възстановяване на хранителните услуги.

Месни продукти

Очаква се производството на говеждо месо в ЕС да намалее през 2022 г. въпреки високите цени. Това се дължи главно на намаляващата популация на кравите, предизвикана от преструктурирането на сектора. За цялата година се очаква износът на месо от ЕС да нарасне с 4%, движен от пазари с висока стойност като Канада, Япония и Обединеното кралство.

Увеличаването на мерките, свързани с околната среда, намалените перспективи за износ, устойчивите високи разходи за суровини и африканската чума по свинете (АЧС) водят до очакван спад в производството на свинско месо в ЕС от 4,7% през 2022 г. Обединеното кралство отново е първата дестинация за износ на ЕС, сега, когато Китай е остър Кризата с АЧС е овладяна.

Птицевъдният сектор е изправен пред епидемичен сезон от високопатогенна инфлуенца по птиците (птичи грип HPAI) с исторически мащаб. От октомври 2021 г. 21 държави от ЕС са били засегнати от подобни огнища при домашни птици. Високите производствени разходи също оказват влияние върху сектора. Следователно производството на птици в ЕС трябва да остане стабилно през 2022 г., въпреки високите цени на бройлерите. Търговията с Обединеното кралство се върна на нивата преди Брекзит.

Въпреки исторически ниските нива в броя на стадата с овце и кози в ЕС , клането трябва да се стабилизира през 2022 г. Търговията се очаква да се възобнови, но все още на сравнително ниски нива, което води до устойчиво високи вътрешни цени.

Прогнозата на ЕК е за скъпи храни и натиск върху фермерските доходи
7579
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини