Начало » Новини » Страната
10.07.2022 г.

Спряната на границата продукция с пестициди е 7 пъти повече спрямо 2021 година

Според одит на ЕК има масови нарушения преди връщането на държавния контрол на Капитан Андреево
Спряната на границата продукция с пестициди е 7 пъти повече спрямо 2021 година

Над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени от внос у нас през Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ от връщането на контрола на държавата до края на юни – със 727,49% повече спрямо същия период на 2021 г., отчетоха министерството на земеделието и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), цитирани от пресцентъра на агенцията. Извънредната мисия на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия, която се проведе по покана на правителството и БАБХ в периода 6-9 юли, е установила над 30 хронични нарушения в контрола на „Капитан Андреево“. Нейната цел бе да подкрепи усилията на правителството в оставка да възстанови законността на границата.

Държавата си върна контрола на границата на 20 май 2022 година, като през изминалия 10-годишен период той беше в ръцете на частната лаборатория “Евролаб“, а всички помещения бяха отдадени под наем на една и съща фирма. България е получила поне 38 сигнала и запитвания от европейски и други институции във връзка с проблеми на „Капитан Андреево“ през последните 3 години, като реакцията на предишните управляващи е формална и оскъдна. Сред тях се откроява оплакване с въпрос от 2017 г. на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че „хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата с Турция“.

Резултатите от проверката, данните и анализите представиха зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов и изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов. Ръстът на отхвърлените продукти от 20 май до 25 юни спрямо предходния 5-седмичен период (13април – 19 май) е с 261,22%, независимо че общият обем храни, които подлежат на здравен контрол, намалява след поемането на лабораторията от БАБХ. Фрапиращи са разликите между броя партиди и общото тегло на растителните продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и Европейския съюз от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Даскалов изброи част от нарушенията, установени от одиторите:

1. Лошо състояние на сградния фонд на лабораторията – това поставя под въпрос претенциите на наемателите за последните 10 години за ремонти и поддръжка на стойност милиони левове.

2. Наемателят е завладял помещенията за осъществяване на контрола на вносните фуражи до такава степен, включително чрез настаняване на трети фирми, че се възпрепятства работата на БАБХ и се променя функционалното предназначение на обекта в нарушение на закона. Във връзка с този проблем са направени множество констатации, посрещани с безразличие от предишната власт.

3. Установени са несъответствия във времето за обработка на товарите по време на владението на частния наемател. Одиторите изрично изискват засичане на времето за обслужване на камионите, тъй като през 2021 г. то е средно 6 минути, а сега – над 20 минути.

„Одиторите констатират още, че дирекция „Верификация на официалния контрол“ на БАБХ не е правила одит на пункта от 2013 г. досега. Това поражда съмнения за административен чадър от страна на висшия управленски екип на БАБХ към частната фирма по време на предишното управление”, каза Даскалов.

Несъответствията са установени при задълбочен анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система TRACES на ЕС за проследяване на пратките през граничния пункт. Анализът показва не само драстични количествени разлики, свързани с пренасочените и унищожените партиди в периодите преди и след премахването на частната лаборатория от границата, а и несъответствия между броя на партидите и килограмите на изследваните храни. Компетентните органи следва да установят: дали пробите, вземани от продуктите в предходния период, са били обвързани с реалните килограми; дали е имало разцепване на партиди и конфискуване само на части от тях, за да може при установяване на наличие на пестициди да се отклони една малка проверена и регистрирана част от пратката, а останалата да се пусне в страната.

Частната лаборатория е регистрирала много повече изследвания, отколкото е физически възможно да бъдат извършени в рамките на един ден. В 15 от общо 23 обследвани месеца са регистрирани с над 150% повече резултати от изследвания, отколкото позволява теоретичният капацитет на оборудването. Възниква въпросът дали тези тестове са били извършвани в действителност, или в системата са регистрирани нереални документи, или пък са извършвани, но без да спазват протокола за лабораторни изследвания на ЕС.

В TRACES са открити и множество други необясними данни, като прави впечатление, че за юли 2021 г. там няма регистрирана нито една върната партида и стока.

„Всички данни и сигнали свидетелстват за това, че най-доходоносните дейности са били приватизирани. Продължаваме да се борим с договора за наем на частната фирма за лабораторията, спечелила след недействителен търг в нарушение на законодателството, процедурите и заповеди на министъра. Продължават заплахите към служители на ниско ниво. Трима инспектори на БАБХ, които трябваше да съдействат за одита на ЕК, не дойдоха на работа, след като си пуснаха болничен едновременно. Вече са подадени множество сигнали към институциите ГДБОП, ДАНС, МВР, Гранична полиция, Агенция „Митници“. Още следващата седмица ще подадем нови. Сигнализираме и европейските институции, за да не допуснем възстановяване на старите схеми на ключовия за ЕС граничен пункт“, каза Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в оставка.

Христанов изтъкна и очакванията управляващите да паднат от власт и усилията им да бъдат прекратени. „Това създава опасения за бъдещата безопасност на храните, на хората, но и за фиска, защото държавата ще загуби между 300 и 400 милиона лева през следващите 10 години. Ще има опити да се върне старата схема, като казусът ще е тест и за служебното правителство. През последните седмици отчитаме повишено внимание от европейските и световните медии към темата «Капитан Андреево», което ни дава известна доза спокойствие, че няма връщане назад“, сподели той.

Официалният доклад на ЕК се очаква през септември 2022 г. Правителството в оставка е поискало съдействие за по-чести одити на Главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ в бъдеще. От представители на дирекцията към ЕК са получени уверения, че ще продължи да наблюдава процеса и ще бъде гарант за качеството на граничния контрол независимо кой управлява държавата и БАБХ през следващите месеци и години.

Спряната на границата продукция с пестициди е 7 пъти повече спрямо 2021 година
7582
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
ЕК оттегля предложението за намаляване на пестицидите в ЕС
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Нормативни промени
ЦОРХВ прехвърля към БАБХ контролни функции при анализа на пестицидите в меда
Подготвят забрана за употреба на продукти за растителна защита в чувствителни райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини