Начало » Пазари » Зърно
06.07.2022 г.

Словения предлага на фермерите да изкупи цялата им пшенична реколта

През държавния резерв зърното ще бъде предлагано на мелничарите
Словения предлага на фермерите да изкупи цялата им пшенична реколта

Правителството на Словения възнамерява да изкупи цялата пшеница, произвеждана в страната, чрез Държавния стоков резерв и да отпусне допълнителни 22 млн. евро в подкрепа на фермерите, заяви премиерът на станата Роберт Голоб, цитиран от унгарското електронно издание Magyar Mezogazdasag. „За съжаление положението в света и особено в Украйна се влошава с всеки изминал ден и това се вижда не само по цените, но и в наличностите от храна за бъдещи периоди.Има признаци в световен мащаб, че компании за международна търговия изкупуват пшеницата спекулативно в  големи количества. Швейцария вече предприе тази стъпка и ние я следваме”, каза Голоб.

Той изтъкна, че от една страна правителството иска да компенсира разходите на фермерите чрез субсидиите, тъй като те пряко се отразяват на цените на храните чрез поскъпналите горива, торове и семена, а от друга страна иска и да създаде ефективна система на контрол върху цените на дребно. Същевременно държавата поема курс за пълното изкупуване на пшеницата, произведена в Словения. Премиерът подчерта, че по този начин фермерите ще намерят купувач и стабилни цени, ще знаят на кого и за колко продават пшеницата, макар и малко по-евтино.

На практика правителството на Словения откликна на призива на Комисията за продажба на зърно, включваща педставители на зърнопроизводителите, Търговския съюз на фермерите, Селскостопанската и горска камара и Асоциацията на словенските кооперативи, отправен преди 2 седмици. Тогава председателят на комисията Франк Кучан предложи правителството да изкупи цялата реколта от пшеница и след това да я продава на мелничарите до следващата жътва. Въпреки интереса на чуждестранни купувачи към очакваната реколта от 100 хил. тона хлебна пшеница в страната Кучан заяви, че „фермерите искат да продадат словенската пшеница на словенските мелничари”, и призова словенските купувачи да започнат обсъждане с кооперативите за условията, количествените параметри и договарянето на покупките.

Комисията обаче е била единодушна, че за да не продават пшеницата под себестойност тон с по-ниско качество не може да струва под 330 евро, а високо качество – под 410 евро. „Ако мелничарите и правителството не приемат нашето ценово предложение и се появат чуждестранни купувачи, склонни да плащат повече, фермерите също ще следват принципита на общия европейски пазар и свободното движение на стоки и ще продават на предложилия най-добри условия”, отбеляза тогава Кучан. По думите му данните сочат, че реколтата от пшеница в Европа през тази година ще е по-слаба от очакваната досега, като навсякъде количеството и качеството ще са под средните, включително и в Словения. Прогнозите са на база първи резултати от жътвата на ечемика, които показват по-слаби добиви без превъзходно качество. Причината е в сушата, обхванала големи региони в Европейския съюз, която доведе и до преждевременното прибиране на реколтата.

Доколкото решенията на правителството на Словения засягат и правилата за търговия на дребно, властите не се намесват пряко в определянето на цените, посочи Голоб. Ще бъде направен опит за регулиране на цените чрез кошница от 15 продукта, които все още се уточняват с търговската камара. Така ще може да се сравнява колко струва определено количество от дадена стока във веригите магазини, както и цените в съседните държави – Хърватия, Унгария, Италия и Австрия. Данните ще бъдат обществено достъпни и ще показват кои вериги магазини са определили цените си в рамките на кошницата и как ценообразуват, като по този начин се очаква да бъде предотвратено прекаленото повишаване на цените от търговците на дребна при много по-конкурентен пазар, смята премиерът.

Словения предлага на фермерите да изкупи цялата им пшенична реколта
7566
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
Догодина България ще бъде партньор на събитието
Представяме мед, млечни продукти и етерични масла на изложение в Словения
България ще участва в Международното изложение за земеделие и хранителни продукти „АГРА 2023“ в Словения
Предстоящо
България се представя на AGRA 2023 в Словения
Словения върна на Китай 260 тона подправен мед
България официално подаде заявка да е страна партньор на словенската АГРА
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини