Начало » Новини » Страната
05.07.2022 г.

Турция задържа нает от руска компания кораб с крадено зърно от Украйна

Наемателят е извън санкционния списък
Турция задържа нает от руска компания кораб с крадено зърно от Украйна

Турция задържа кораба „Жибек Жолъй”, превозващ откраднато украинско зърно за пристанището Карасу, съобщи посланикът на Украйна в южната ни съседка Василий Боднар, цитиран от РБК-Украина. „Имаме пълното съдействие от турска страна. Корабът е спрял точно пред входа на пристанището. Предстои съвещание, на което ще бъде решена съдбата му. Нашата молба е предадена и се надяваме, че корабът ще бъде задържан, имуществото му – конфискувано, а всички, които имат отношение към случая, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, заяви Боднар.

Само ден по-рано агенция „Ройтерс” съобщи с позоваване на източник от министерството на вътрешните работи на Украйна, че страната е помолила Турция да задържи „Жибек Жолъй”, плаващ под руско знаме, който изнася украинско зърно от пристанището Бердянск, превзето и контролирано от руската армия от края на февруари. Според източника в писмо от 30 юни до министерството на правосъдието на Турция Главната прокуратура на Украйна е посочила, че „Жибек Жолъй” участва в „незаконен износ на украинско зърно” от Бердянск, насочвайки се към турското пристанище Карасу с товар от 7000 тона. В тази връзка украинските органи на реда са помолили Турция „да извърши оглед на този кораб, да изземе проби от зърното за съдебно-медицинска експертиза и да поиска информация за мястото, откъдето е взето зърното”. Той е посочил, че Украйна е готова да проведе съвместно разследване с турските власти.

От „Ройтерс” уточниха също, че казахстанската компания KTZ Express е потвърдила своята собственост върху задържания кораб, в момента нает без екипажа от руската компания Green-Line, която не е включена в списъка със санкции на западните държави срещу Русия. „Предвидени са гаранции от страна на „Грийн-Лайн” ООД, че към датата на сключване на договора и през срока на действието му не попадат под каквито и да било санкции. В противен случай собственикът на кораба има право незабавно да разтрогне договора”, изтъкват от казахстанската компания. Оттам добавят, че според договора наемателят не е длъжен да съгласува с нея вида на товара и маршрута на превоза.

От KTZ Express отбелязват също, че по нейни сведения „Грийн-Лайн” е сключила дългосрочен договор за обслужване на превоз на зърно от Украйна до Турция с естонската компания Mangelbert OU. „Според уверения на директора на Mangelbert OU на 28 юни корабът „Жибек Жолъй”, натоварен в Бердянското морско търговско пристанище с пшеница „6927 тона“, е изязъл от пристанището в посока турското пристанище Карасу. Той твърди също, че зърното е украинско и превозът се изпълнява по съгласуван хуманитарен коридор по молба на украинската страна”, подчертават оттам. Казахстанската компания отбелязва, че провежда консултации с участниците в превоза на зърното и представители на дипломатическа мисия, без да утонява от коя държава.

На 30 юни назначеният от Русия ръководител на военно-гражданското управление на украинската Запорожка област Евгений Балицкий съобщи на страницата си в една от социалните мрежи, че след няколкомесечно прекъсване от пристанището Бердянск е излязъл първият търговски кораб със 7000 тона зърно на борда, уточнявайки, че „пшеницата заминава за приятелски страни. Впоследствие Балицкий премахна втория абзац от съобщението си с данни за количеството зърно и пристанищата, до които ще бъде превозено. „Безопасността на товара се осигурява от кораби и катери на Новоросийската военноморска база на Черноморския флот”, посочи той, като увери, че пристанището вече е разминирано, съобщи електронното издание AgroPortal.

Межувременно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви пред местната телевизия NTV, че отварянето на „зърнения коридор” за доставки на украинска селскостопанска продукция по море зависи в значителна степен от Русия. „До прочистването на района от мини е невъзможно да бъде създадена безопасно трасе. Решението на въпроса зависи в значителна степен от Русия. Ние искаме проблемът да бъде решен с отчитането на интересите и на Украйна, и на Русия”, каза Чавушоглу.

Изказването на турския външен министър е в противоречие с това на руския президент Владимир Путин, според когото страната му гарантира безопасно преминаване на кораби с украинско зърно, ако Украйна разминира своите пристанища.

Турция задържа нает от руска компания кораб с крадено зърно от Украйна
5496
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Предстои забрана за движение на камиони в посока Истанбул
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Целта за тази година е да бъдат надхвърлени 4 милиона тона
Турция увеличава износа на брашно от и след миналогодишния рекорд
При ръст на доставките на слънчогледово масло от чужбина през втората му половина
Очертава се срив във вноса на слънчоглед в Турция през настоящия сезон
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини