Начало » Новини » Страната
04.07.2022 г.

Държавата разчита и на общинските гори за осигуряване на дърва за зимата

Срещи с бранша
Държавата разчита и на общинските гори за осигуряване на дърва за зимата

Чамбов (първият вдясно) на среща с бизнеса и с шефовете на предприятията Снимка: Министерство на земеделието

Необходимо е съдействието на общините и на собствениците на гори, от които очакваме също да предложат дърва за огрев за нуждите на населението. Това посочи заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов на четвъртата работна среща с държавните предприятия, която се състоя в Североизточно държавно предприятие. В дискусията участваха директорите на териториалните поделения и ръководството на предприятието, регионалните дирекции по горите Шумен и Варна и представители на бизнеса и браншовите организации.

Държавата търси баланс между предлагането от държавните и общинските гори при снабдяването на населението с нужните количества. „В отговор на увеличените атаки по темата с доставките на дърва, следва да отговорим с професионализъм и ежедневна комуникация с общини, кметства и областна управа“, посочи още Чамбов.

Ресорният заместник-министър посочи, че приоритет за министерството е да се работи по възстановяването на дърводобива като рентабилно и ресурсоопределящо звено. За целта ще има инициативи в две насоки – увеличаване на цените на добива на дървесина, което е в правомощията на държавните стопанства, и в търсене на източници за финансиране на нова модерна дърводобивна техника. Това ще стане с новия програмен период на Стратегическия план.

„Не трябва да допускаме тази година неизпълнение на обемите дървесина по сключени договори, като следва да се върнем към нивата на дърводобива преди пандемията. Към момента сме значително по-добре като добив в сравнение с 2021 г., но това не може да ни успокоява“, обясни още зам. министърът.

Насоките на настоящото ръководство е към повишаване прозрачността и информираността на потребителите и обществото, включително и при продажбата на дървесина чрез електронни търгове. Чамбов уточни още, че предстои уеднаквяване на използваните платформи за електронните търгове, с оглед по-голямо удобство за ползване и актуализиране на софтуера.

Наредбата за сечите трябва да се промени, отбелязаха представителите на бизнеса по време на срещата. Работата на малки площи до 1 дка оскъпява дърводобива двойно и тройно спрямо сечите на големи площи. По-честото влизане в насажденията на малки площи нанася по-големи щети върху възобновяването на гората, повреждайки подраста.

Спешно е да се вземе решение за едно мащабно превръщане на издънковите гори като се работи на по-големи площи. Издънковите гори в региона са стари и едва около 10% от тях могат да дадат качествени издънки, изтъкна д-р Йордан Петров, който от години проследява процесите на място в научно-демонстрационен обект, в Александровска гора, ДГС Генерал Тошево.

Отново бе отбелязана необходимостта от категоризацията на сечищата, като обективен показател за определяне на началните цени. „Категоризацията на фирмите също е нужна, но тази задача следва да бъде изпълнена от обективен административен орган“, според инж. Чамбов.

По отношение на работата на Североизточното държавно предприятие беше посочено, че наред с осигуряване на дърва за нуждите на населението горските имат ангажимент и към останалите потребители на дървесина. Заместник-министърът отбеляза, че числата за реализацията към полугодието са много добри. Някои директори с по-ниско изпълнение на разчетите посочиха като причина текучеството на работната ръка и пренасочването й към събиране на гъби и недървесни горски продукти през последния месец.

Държавата разчита и на общинските гори за осигуряване на дърва за зимата
7150
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини