Начало » Новини » Коментари
01.07.2022 г.

Прокуратурата на ЕС съобщи за първия осъден за опит за измама с евросредства в България

В областта на агросектора
Прокуратурата на ЕС съобщи за първия осъден за опит за измама с евросредства в България

sinor.bg

Три месеца, след като през март т.г. европейският главен прокурар Лаура Кьовеши се срещна с премиера Кирил Петков, за да обсъдят бъдещите си действия за борба с корупцията в страната, от българския офис на Европейската прокуратура започнаха да съобщават за редица разследвания, свързани с източване или на европейски субсидии или с опити за нарушения. След като вчера съобщиха за арестувани осем души, разследвани като членове на организирана престъпна група, получавала субсидии за фиктивни животни, от пресцентъра на Европрокуратурата обявиха и за първия случай на осъден мениджър-винопроизводител, опитал се да източи 400 хиляди евро с фиктивен износ на вино за страни извън Европейския съюз.

Европейският прокурор Кьовеши съобщи за 120 случая, които се разследват в България

Управителят е представил фалшиви документи при кандидатстване за финансиране и е осъден на една година лишаване от свобода и глоба. Предотвратени са щети за бюджета на ЕС на стойност почти 400 000 евро. Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура (EPPO) в България, дебело подчертават от институцията.

През март 2020 г. винарската компания кандидатства за 390 452 евро субсидии от ЕС по Националната програма за подпомагане на ЕС за периода 2019–2023 г. в сектора на виното и лозята, за да насърчи износа на техните вина за Русия, Беларус и Виетнам, като този експорт е трябвало да се реализира в периода от 2021 до 2023 г.

Евроодитори и на Капитан Андреево

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициент трябваше да представи три съпоставими, независими оферти пред Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

При проверката си от ДФЗ установиха, че две от трите представени фирми всъщност не са издали никаква оферта. И при двете оферти подписите са копирани незаконно.

ДФЗ е сигнализирала за нередността на Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура пое случая.

Обвиняемият се призна за виновен и сключи споразумение с Европейската прокуратура, одобрено от Специализирания наказателен съд. Той получи наказание от една година лишаване от свобода с три години условно и глоба от 2 000 лв. (около 1000 евро).

Прокуратурата на ЕС съобщи за първия осъден за опит за измама с евросредства в България
9631
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Какво се случва в Европа
Европрокурори дават на съд хърватски фермер, източил 800 хил. евро с фалшив проект
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини