Начало » Новини » Света
25.06.2022 г.

Скъпият газ принуди Azomures да спре временно производството на амоняк

Ръководството цитира България като пример за пределни цени в индустрията
Скъпият газ принуди Azomures да спре временно производството на амоняк

През седмицата от най-големият производител на изкуствени торове в Румъния Azomures обявиха, че временно спират производството на амоняк заради високите цени на природния газ, съобщи агенция „Медиафакс”. В момента не се разглежда възможността за техническа безработица, но тя остава възможна, ако спирането бъде удължено, заявиха от компанията.

В изявлението си ръководството припомня, че на европейския пазар на природен газ се наблюдава рязко увеличение на цените. "През последните няколко дни цените се повишиха от 80 евро за мегаватчас до 125-130 евро. Експлозията на терминал за износ на втечнен природен газ (ВПГ) в САЩ, проблемите във веригата за пренос на газ и масовизирането на дейностите по съхранението на газа за зимния сезон 2022-2023 г. отново доведоха до увеличение на цените. Същевременно торовете поевтиняха заради приключването на селскостопанския сезон, в който основната дейност остава прибирането на реколтата. При тези условия е ясно, че производството на торове вече не е икономически изгодно. Вследствие на това Azomures взе решение за временно спиране на производството на амоняк (междинен продукт, получен от газ, използван за производството на торове) и заводът е безопасно затворен от 23 юни 2022 г.", се посочва в съобщението.

Представителите на Azomures подчертават, че ще продължат да произвеждат торове до изчерпване на наличните запаси от амоняк.

Те припомнят, че подобни решения са били взети и от други компании в Европа поради по същата причина – икономически неизгодната цена. "Това, което се случва днес на пазара на природен газ за повечето европейски производители на торове, е сериозно. В Румъния продължаваме диалога с държавните органи, за да получим икономическа помощ, предлагана от Европейския съюз, която вече се прилага в много държави-членки. Например България предлага на индустрията пределна цена от 72 евро за мегаватчас. Към днешна дата Румъния все още не е въвела схемата за помощ за енергоемките отрасли, въпреки че е налице европейската правна рамка. Като производител ние знаем, че е трудно да се осигури необходимото количество за бъдещия селскостопански сезон, ако не работим през лятото. Схемата на ЕС трябва да се прилага и в Румъния", заяви Хари Кииски, генерален директор на Azomures.

Представители на компанията заявяват, че персоналът на платформата „Азомуреш” ще продължи да работи с нормално работно време когато е необходимо.

Azomures е част от швейцарската група Ameropa. Годишното производство в завода при нормални условия на работа е 1,6 милиона тона тор, а около 75% от продукцията е предназначена за румънските ферми.

Скъпият газ принуди Azomures да спре временно производството на амоняк
6391
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини