Начало » Новини » Света
21.06.2022 г.

Предизвикателства пред управлението на популациите на мечка, вълк и евроазиатски рис, обсъждаха на експертна среща в Сараево

Предизвикателства пред управлението на популациите на мечка, вълк и евроазиатски рис, обсъждаха на експертна среща в Сараево

Предизвикателства пред опазването и управлението на едни от най-символичните биологични видове едри хищници (мечка, вълк, евроазиатски рис) бяха обект на обсъждане на третата среща на транснационалната платформа за управление на популациите на трите големи хищника в района на Динарските планини.

Форумът, който се проведе от 15 до 17 юни 2022 г. в столицата на Босна и Херцеговина, Сараево, имаше регионален обхват и постави акцента върху съвместното съществуване на хората и едрите хищници в района на Динарските планини, обхващащ страните Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово, Хърватия, Словения.

Расте броят на чуждестранните ловци по линия на организирания туризъм

Срещата е част от поредица събития по проект, финансиран от Федералното министерство по околна среда на Германия, във взаимодействие с Федералната агенция по околна среда на Германия, като основната му цел е изграждане на регионален механизъм за управление и наблюдение на едрите хищници с представители на националните и регионалните власти, както и всички заинтересовани страни в тази част на Европа.

Въпреки, че популациите на тези видове в България и Гърция не са част от Динарската планинска верига, представители на двете страни бяха поканени да участват в срещите на платформата, предвид сходните проблеми, които трябва да бъдат решени по отношение устойчивото управление на популациите на големи хищници. Беше обсъдена възможността България и Гърция  да се включат в платформата като за целта да бъде разширен обхвата на ареала й, за да обхване и популациите на юг - югоизток.

По-широката транснационалната координация за управлението на хищниците се налага предвид обширните ареали на тези видове, смятат експертите. Добри примери за сътрудничество в такъв формат бяха презентирани от Алпийската конвенция и Карпатската конвенция. Целта е да се реализира практиката на двата вече успешни формата в една бъдеща форма на сътрудничество за страните на Балканите.   

По време на срещата в Сараево, България бе представена от Радостина Галатионова от МОСВ и Николета Динева от Изпълнителна агенция по горите.

В резултат от срещата се очаква активна работа за поддържане на Балканите оптимално стабилни запаси на видовете.

Предизвикателства пред управлението на популациите на мечка, вълк и евроазиатски рис, обсъждаха на експертна среща в Сараево
4740
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ЕП призова да се преразгледа защитения статут на вълците и мечките, за да се спаси животновъдството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини