Начало » Новини » Света
07.06.2022 г.

Цените на храните в света се понижават за втори пореден месец

Поевтиняването на растителните масла и млечните продукти определи посоката
Цените на храните в света се понижават за втори пореден месец

Цените на храните в света задържат високите си нива, макар през май да отчитат понижение за втори пореден месец, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,6% през май спрямо април до 157,4 пункта. Индексът обаче остава с 22,8% над стойността си за май 2021 г. С най-голяма заслуга за спада е понижаването на цените на растителните масла и млечните продукти, докато при зърното и месните продукти бе отчетено поскъпване.

През май средната стойност на подиндекса на цените на зърнениту култури нарасна с 2,2% спрямо показателя за април до 173,4 пункта, като вече е с 29,7% над нивото му за май 2021 г. Пшеницата поскъпна за четвърти пореден месец, като през май котировките се повишиха с 5,6% спрямо април, достигайки ръст от 56,2% на годишна база. Рязкото месечно повищение на цените е следствие от въведената забрана за износ на зърнената култура от Индия на фона на опасенията за състоянието на посевите в редица водещи страни-износителки, както и на очаквания спад на реколтата в Украйна заради войната, която Русия води срещу своята съседка. Цените на фуражното зърно през май обаче се понижиха с 2,1% на месечна база, но остават с 18,1% над показателя за май 2021 г., посочват експертите на организацията. При царевицата поевтиняването достигна 3% заради известното подобрение на състоянието на посевите със зърнената култура в САЩ, сезонно нарасналото предлагане от Аржентина и наближаващата жътва на основната реколта в Бразилия. Въпреки това цените на царевицата оставата с 12,8% над нивото си от май миналата година. Ечемикът обаче поскъпна с 1,9% покрай повишаването на цените на пшеницата и опасенията за състоянието на посевите в страните от Европейския съюз. Цените на ориза продължиха да растат за 5-ти пореден месец, при това във всички основни сегменти, като най-слабо е увеличението при най-популярните индийски сортове заради изобилното предлагане.

Средната стойност на подиндекса за растителните масла през май се понижи с 3,5% спрямо април до 229,3 пункта, но остава много над нивото си от май 2021 г. Поевтиняха всички основни видове растителни масла, като най-слаб бе спадът на цените при палмовото на фона на намалялото търсене и отмяната на забраната за износа му от Индонезия, докато неяснотата пред перспективите за предлагането му оттам сдържаха котировките от по-сериозно понижение. Слънчогледовото масло обаче отстъпи от достигнатите наскоро рекордни цени, след като стана ясно, че запасите му в Украйна нарастват заради логистичните спънки пред износа. Спадът на цените при соевото и рапичното масло пък е следствие от вялото търсене за внос на фона на нарасналите разходи на потребителите през последните месеци.

Колкото до млечните продукти, средната стойност на подиндекса през май намаля също с 3,5% спрямо април до 141,6 пункта, прекъсвайки 8-месечната тенденция на ръст. Все пак показателят остава с 16,9% над нивото си от май 2021 г. Спадът бе регистриран при всички видове млечни продукти въпреки стабилния недостиг на предлагането им в световен мащаб. В най-голяма степен поевтиня сухото мляко вследствие на спада на търсенето, предизвикан от неяснотата докога ще продължи значителното поставяне под карантина на цели градове в Китай като мярка за пресичане на разпространението на коронавируса. Цените на маслото също се понижиха рязко заради нямалялото търсене за внос и извесетн ръст на предлагането от Океания, както и спада на продажбите на пазара на ЕС. Цените на сирената обаче отчетоха незначителен спад, тъй като реализираните количества на дребно запазват нивата си, както и търсенето в заведенията за обществено хранене в периода преди летните отпуски в северното полукълбо.

През миналия месец средната стойност на подиндекса за месните продукти се повиши с 0,5% в сравнение с април до 122 пункта, достигайки ново рекордно ниво. В основата на ръста е рязкото поскъпване на птичето месо, компенсирал с излишък понижаването на цените на свинското и овчето. Цените на птичето се повишиха заради накъсването на веригите за доставки от Украйна и поредните случаи на птичи грип на фона на рязко нарасналото търсене в Европа и в Близкия изток. Цените на говеждото месо останаха без промяна, тъй като увеличените доставки от Бразилия и страните от Океания се оказаха достатъчни за задоволяване на стабилно високото търсене в световен мащаб. Обилното предлагане за износ, особено от Западна Европа, обаче доведе до спад на цените свинското при слабото вътрешно търсене и очакваното изсипване на нови количества на пазара от съхраняваните в Системата за частни складиране на ЕС. Колкото до овчето месо, понижаването на цените се дължи в най-голяма степен на промяната в съотношенията на валутните курсове. За пореден месец обаче трябва да се отбележи, че стойността на индекса може да претърпи промяна заради неполучени навреме данни, поради което при изчисляването му са използвани прогнозни стойности.

При захарта през май се стигна до понижаване на котировките средно с 1,1% в сравнение с април до 120,3 пункта и това е първи спад след двучесечно поскъпване. Поевтиняването се дължи на ограниченото търсене за внос и прогнозираното увеличаване на предлаганите количества за износ най-вече заради рекордната реколта в Индия. За спада на цените допринесоха и обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар и поевтиняването на етанола. Но неяснотата относно произвежданите количества в Бразилия през сезона, която е най-големият износител на захар в света, удържа котировките от още по-силен спад.

Цените на храните в света се понижават за втори пореден месец
4743
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини