Начало » Новини » Страната
06.06.2022 г.

Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента

По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента

sinor.bg

Още от тази есен в доставките на плодове и зеленчуци по двете училищни схеми държавата ще задължи търговците да изкупуват повече биологична продукция, така че децата да се хранят здравословно. Това е записано в мотивите за промени на проектонаредбата за условията и реда за прилагане на схемите  за предоставяне на плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, съобщиха от Министерството на земеделието.

Проектът е качен за обсъждане на страницата на ведомството и по него се приемат предложения от заинтересованите страни до 4 юли тази година.

По схема "Училищен плод" от общо 50-те доставки на пресни плодове и зеленчуци в рамките на една година между 4 и 6 бяха доставките на биоплодове и биозеленчуци. С новите поправки, които ще влязат в сила още от тази учебна година биодоставките се увеличават на 10-12 максимум, така че една десета от общите доставки ще бъдат с екологично чисти храни. Припомняме, че в разрешения списък с плодовете, които могат да се предоставят по схемата

"Училищен плод" влизат ябълките, крушите, прасковите, сливите, черешите, гроздето, бананите, мандарините, портокалите, грейпфрутите и кивитата. От пресните зеленчуци това са доматите, краставиците и морковите.

Количествата плодове и зеленчуци, конвенционално и биологично произведени от земеделски стопани, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г., се придружават от приемно-предавателен протокол, подписан от земеделския стопанин, групата или организацията на производителите, от които са купени, и от одобрения доставчик, в случаите, когато доставчикът не доставя продукти собствено производство. Протоколът се съставя в три екземпляра, като единият остава при производителите, вторият е за доставчика, а третият се прилага към заявката за плащане. Протоколът е по образец на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“.“

В проектонаредбата има още една промяна, свързана с доставките на млечни продукти. Ако доставчикът по схемите не е производител на мляко и млечни продукти, доставяните от него количества конвенционално произведени мляко и млечни продукти в учебните заведения се придружават от приемно-предавателен протокол, подписан от производителя, групата или организацията на производители, от които са купени, а също и от одобрения доставчик. Протоколът се съставя в три екземпляра, като единият остава при производителя/групата/организацията на производители, вторият е за доставчика, а третият се прилага към заявката за плащане. Протоколът е по образец на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Параграфи 1 и 3 се прилагат за доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения от учебната 2022/2023 година и се изпълняват от одобрените заявители, подали заявление след 1 май 2022 г. включително, четем в проектонаредбата.

Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
5727
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
По схемата „Училищен плод”
Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.
С активното участие на бранша
Работи се по нова стратегия за училищните схеми
Утвърдени са 5,9 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми „Плод“ и „Мляко“
Отново актуализират цените по училищните схеми със закъснение
Защо земеделка продаде биологично отглежданите сливи за ракия вместо за българските деца
Важно за потребителите!
Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове
Фонд „Земеделие”
Децата отново получават плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини