Начало » Новини » Коментари
01.06.2022 г.

Агроминистърът „има очи” да обещава бързи компенсации за градушките

Когато няма чуваемост между администрация и фермери
Агроминистърът „има очи” да обещава бързи компенсации за градушките

sinor.bg

Тази година фонд „Земеделие” разполага с 5 милиона лева за борба с природните стихии, което според министъра на земеделието Иван Иванов би трябвало да успокои земеделските производители в Пловдивско, пострадали за втора поредна година от градушки. И отново причина за тази трагедия са полетите на самолети в близост до летището край Чешнегирово, блокиращи изстрелването на противоградни ракети, в резултат на което земеделската продукция е тотално унищожена. Става въпрос за вчерашните поражения в Садово и Чешнегирово, където стопаните отново попаднаха в капана при ракетни площадки да нямат защита от природните стихии.

За този проблем през април тази година предупреди земеделският производител Красимир Кумчев, като предложи практично решение на министерството на земеделието. Според него държавата трябваше да поеме застрахователните премии на стопаните, така че те масово да се застраховат, за да не разчитат на неефективната противоградна защита.

Фермерът обстойно обясни идеята си, която за първи път беше широко прокламирана и от медиите, но странно защо не беше чута от администрацията. Затова и наблюдавайки днешната реакция на земеделския министър, ще си припомним народната мъдрост "Думам ти, дъще, сещай се, снахо!", защото беше редно агроведомството да направи всичко възможно трагедията с поредната градушка около тези полигони да не се повтаря.

След днешното заседание на правителството министър Иванов "имаше очи" да обяснява пред медиите как „в най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени“. Ще припомним, че миналата година, когато заради неизстреляни ракети край Пловдивско пострадаха от градушка 15 села, бюджетът за компенсации срещу природни бедствия беше изчерпан. В резултат, тези обезщетения бяха одобрени едва през април т.г. и още не са платени. Та в тази връзка земеделският министър трудно може да увери фермерите от региона, че държавата провежда ефективни политики в тяхна защита.  

От пресцентъра на министерството все пак увериха, че обезщетяването на стопани със 100% пропаднали площи става въз основа на протоколите, издадени от земеделските служби по места. Днес експерти от агроведомството са разяснили на място в Садово процедурите, които стопаните трябва да спазят.

Шефове от ведомството са призовали производителите да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за създаване на досиета на засегнатите имоти, заедно с експертите от областната дирекция „Земеделие“. Във всяко едно засегнато от градушката населено място ще има представител на земеделското министерство, който да приема заявленията.

Експертите припомниха, че размерът на обезщетението се определя с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, след като се съберат данни за пропадналите от неблагоприятни метеорологични събития площи в цялата страна на базата на технологични карти, създадени от САПИ. Ако площите не са застраховани, размерът на подпомагането се намалява с 50%.

От ведомството припомниха, че всяка година държавата определя бюджет, за да поеме до 65% от стойността на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година. Тази година за целта са предвидени 3,5 млн. лв. Но никой не обясни защо не са заделени средства за цялостно покриване на застрахователните вноски.

Агроминистърът „има очи” да обещава бързи компенсации за градушките
8964
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
ДФЗ изплати парите за 100% пропаднали площи
Изпълнителна агенция „Борба с градушките“
Успешна противоградова защита над Дулово
След опустошителни жеги и в очакване на нова гореща вълна
Торнадо, дъждове и градушки нанесоха огромни щети на градини и лозя в Италия
Над 7 часа e стреляно по градоносните облаци в областите Сливен, Стара Загора и Хасково
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини