Начало » Новини » Страната
26.05.2022 г.

ЕК определя Стратегическия план на България като балансиран

Съобщение от министерството
ЕК определя Стратегическия план на България като балансиран

sinor.bg

Европейската комисия отчита позитивно, че Стратегическият план (СП) на България е базиран на факти за идентифициране на проблемите и взетите решения, предлагащ добре балансиран набор от интервенции, насочени към посрещане на многобройните потребности на селскостопанския сектор и селските райони в България. Това се посочва в 57-те страници с коментари на Европейската комисия по представения от България план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., съобщиха от агроминистерството.

Планът е получен на 23 май 2022 г. в Министерство на земеделието, като в него има 405 забележки, които като бройка не тревожат, защото към други държави в ЕС препоръките надхвърлят 300-400 .

След получаването на това писмо следват 3 седмици, в които страната ни би трябвало да отговори на коментарите на комисията, посочи в интервю за БНР Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. И поясни, че докато тече срокът за отговор от държавата-членка на това писмо от Брюксел, спира да тече 6-месечната процедура, в която Еврокомисията трябва да одобри Стратегическия план на България. В писмото освен коментарна част има и технически забележки, по които тепърва ще вървят дискусии между българските и европейски експерти.

В плана Европейската комисията е дала констатации и коментари във връзка със стратегическата насоченост на плана; насърчаването на интелигентен, конкурентоспособен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор; подпомагането и укрепването на околната среда; укрепването на социално-икономическата структура на селските райони; стимулирането и споделянето на знания, иновациите и цифровизацията в селското стопанство и селските райони, както и приноса за постигане на целите на Зеления пакт, съобщиха от агроминистерството.

В контекста на кризите в областта на опазването на климата, биологичното разнообразие, политическата ситуация в Украйна и повишаването на цените на суровините на преден план се поставя неразривната връзка между действията по опазването на климата и осигуряването на продоволствената сигурност, посочват от министерството.

Войчеховски след заседанието на Съвета на министрите, проведено на 24 май

Чрез изпращането на коментарите си, Комисията отваря структуриран диалог с националните органи в процеса по одобряването на СП за ОСП.

Екипът на Министерство на земеделието, участвал в разработването на Стратегическия план за България, вече анализира постъпилите от ЕК коментари, като в рамките на следващите седмици ще започнат и двустранните срещи със службите на ЕК. Предстои  работен процес, в рамките на който Министерство на земеделието ще предостави на Комисията цялата необходима допълнителна информация и по целесъобразност ще бъде извършена актуализация на предложения план, уверяват от ведомството.

В рамките на тези срещи, ще бъдат детайлно коментирани и обсъждани и постъпилите коментари и препоръки от страна на ЕК, като Министерство на земеделието ще има възможност да представи своята позиция по отношение на отделните елементи и интервенции включени в СП, а ЕК ще представи и разяснителна информация, както и насоки свързани с бъдещата работа по СП.

Паралелно с това служителите ще проведат и тематични работни групи за разработването на Стратегическия план със заинтересованите страни и браншовите организации, в рамките на които ще се представят постъпилите коментари от ЕК, както и становищата от заинтересованите страни в процеса на общественото обсъждане на Стратегическия план и напредъка по тяхното отразяване, в резултат на дискусиите  с ЕК.

Срокът за одобряването на всеки стратегически план по ОСП е шест месеца след представянето му от съответната държава членка.

ЕК определя Стратегическия план на България като балансиран
4861
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
Министър Вътев изпрати протестно писмо до Украйна
Близо 38 т слънчоглед от Украйна са внесени в България без лицензии от декември 2023 г.
В писмо до министрите на земеделието в Общността
Шест фермерски организации в ЕС настояват за ограничаване на вноса от Украйна
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини