Начало » Пазари » Зърно
12.05.2022 г.

Силни притеснения около дефицита на почвена влага в Западна Европа

Рекордните жеги в Индия
Силни притеснения около дефицита на почвена влага в Западна Европа

През последните седмици климатичният фактор започна сериозно да подкрепя цените на зърнените храни на международните пазари на фона на очертаващото се драстично намаление на доставките на пшеница и царевица от Украйна. Водещите анализатори коментират, че  подкрепящото високите ценови стойности  влияние на „фактора време” се базира преди всичко на неблагоприятните агрометеорологични условия в САЩ и липсата на напоителни валежи в обширните територии на Западна Европа, Индия и Бразилия.

Заради дъждовното време налице е драстично забавяне на пролетната сеитба в САЩ. Според официални данни към края на миналата седмица с пролетни сортове пшеница в Щатите бяха засети само 27 на сто от набелязаните площи, в сравнение средното равнище от  последните пет години от около 50% на сто и  67% от засетите площи през същия период на 2021 г. Условията за развитието на новата реколта от зимна пшеница също не са благоприятни, като в  добро и отлично състояние се намират само 29 на сто от посевите спрямо над 50% през 2021 г. Заради дъждовното време сериозно се забави и сеитбата  на царевица в САЩ – 22% в края на предходния седмичен период, а това е с 2,3 пъти по-малко спрямо темпото от предходия сезон.

Сушата може да удари реколтата от пшеница във Франция

В Канада, обилните валежи подобриха състоянието на посевите от пшеница  в западните райони на страната, но в същото време още повече забавиха сеитбата в източните територии пренаситени с влага.

Нищо чудно резервът да бъде попълнен със зърно от нова реколта

Сериозно безпокойство в търговските среди предизвикаха информации за рекордните жеги в Индия, а това поставя под съмнение очакванията за рекордна тазгодишна реколта.  По данните на местните метеоролози април 2022 г.  беше най-горещият месец от 1901 г. насам, като рекордните температури удариха   основните щати, произвеждащи пшеница, Пенджаб, Утар Прадеш и Мадхя Прадеш. Споменаването на индийския фактор е важно, тъй като сред търговците напоследък само допреди 2-3 седмици усилено се говореше, че рекордна реколта и най-вече рекорден индийски износ на пшеница  в значителна степен ще компенсира спада в експортния потенциал на  Украйна.

Европейските експерти споделят, че на този неблагоприятен за развитието на новите реколти климатичен фон положението с дефицита от почвена влага в Западна Европа става все по-тревожен.

Вчера FranceAgriMer сведе оценката си  за площите засети с мека пшеница във  Франция до 4,795 милиона хектара, което е с 3,8% по-малко спрямо 2021 г. 

Подкрепени от безпокойството за състоянието на новата европейска реколта при увеличения износ цените на пшеницата нова реколта  на парижката борса (EURONEXT) продължават да се катерят нагоре и в момента септемврийският контракт се търгува там по EUR400-402 за тон, в сравнение с EUR 358-360 за тон само един месец по-рано и EUR227  за тон на 11 май 2021 г. Цените на европейската царевица също са подчинени на стръмен възходящ тренд, като в момента фуражното зърно се търгува на борсата в Париж по EUR 360 за тон за доставка през юни, в сравнение с EUR 326 за тон на 11 април 2022 г. и EUR 258 за тон на 11 май 2021 г.

Силни притеснения около дефицита на почвена влага в Западна Европа
9128
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини