Начало » Новини » Коментари
12.05.2022 г.

Неков: Преговаряме с две министерства за референтните цени на проектите по ПРСР

Изслушване в парламента
Неков: Преговаряме с две министерства за референтните цени на проектите по ПРСР

sinor.bg

Министерството на земеделието е в активни преговори с колегите си финансовото и строителното министерство по актуализацията на референтните цени на техниката, така че държавата да покрие поне част от поскъпването на разходите, свързани с изпълнението на проектите по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи зам. министърът на земеделието Момчил Неков, който заедно с изпълнителния директор на фонд „Земеделие Николай Каварджиклиев отговаряха вчера на въпроси на депутатите от земеделската комисия в Народното събрание.

И понеже преговорите не са приключили, Неков изрично предупреди, че няма как да даде окончателни отговори на поставените въпроси. Със сигурност обаче ведомството ще стъпи на новата методология, която Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя за референтните цени на строителните услуги, особено при общинските проекти. Финансовото ведомство пък прави разчетите за бюджета, който ще е необходим да се отпусне за покриване на увеличените разходи за техника и строителни материали. Припомняме, че пред депутатите Неков обясни как има вероятност министрите на земеделие на ЕС да разрешат 5% от средствата за ПРСР да се пренасочат към директните плащания, така че да се компенсира поскъпването на горивата, торовете и препаратите за растителна защита през тази стопанска година

Колкото до двете инвестиционни подмерки 4.1 и 4.2 от ПРСР, където са най-големите очаквания, там единият вариант при договорираните проекти е всичко да се индексира спрямо рефернтните цени, одобрени към 31 март тази година. И онези разходи, които надхвърлят тези цени като финансови разчети, да бъдат покрити за сметка на земеделските производители, като примерно те си купят техника втора ръка. Или пък да актуализират проектите си, което според Николай Каварджиклиев би било най-приемливото за бизнеса решение.

Първата група проекти е тези, които чакат одобрение, вторите – които са договорирани, но по тях не е проведена поръчка по ЗОП и третата група са вече одобрените с избран изпълнител, които обаче има опасност да не бъдат изпълнени поради завишените цени на строителните материали.

Проекти за 12 млн. лв. са отказани заради поскъпването

На въпрос на депутата от ДПС Ализан Яхова дали ще се наложи общините да доплащат със свои средства проекти, които са в процес на изпълнение, зам. министърът обясни, че на този етап подобна алтернатива не се предвижда. Върви се към вариант, при който, ако проектът е примерно за прокарване на 1,2-киламетрова улица или път, общините да намалят дължината на тази отсечка примерно до 1 километър, така че да се вместят в разходите, одобрени от фонда.

По отношение на изпълнението на ПРСР зам. министър Неков съобщи още, че министерството е разработило екшън план, така че срдествата по НАТУРА да бъдат изп латени още до края на годината, за да не бъдат загубени. По искане на председателя на комисията Пламен Абровски зам. министър обеща този екшън план да бъде представен на депутатите до следващата сряда. На 17 май земеделската комисия ще проведе блиц контрол с агроминистъра Иван Иванов, посочи още Абровски.

На депутатски въпроси за етапите на оценка на проектите по вече отворените приеми, експерти отговориха, че към настоящия момент са в процес на оценка 34 проекта по подмярката за иновации 16.1. Припомняма, че оценката по тях започна преди една година. По подмярка 16.4 “Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки” проектите са на съгласувателна процедура със събиране но подписи и предстои сключване на договорите.

По подмярка 4.3 за напояванеима няколко поректа на финален етап за сключване на договори с частни лица

По отношение на приема от септември 2021 г. по подмярка 4.1, където бяха депозирани 1 868 проекта, оценителната комисия е преминала етапа на оценката за допустимост и в момента се изпращат уведомителните писма за проектите, където са засечени пропуски, свързани с непредставяне на всички документи, поясни Николай Каварджиклиев.

Екатерина Стоилова

Неков: Преговаряме с две министерства за референтните цени на проектите по ПРСР
10533
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Работни срещи с бранша
Казусът с блокираните проекти по подмярка 4.1 се обсъжда днес
На 31 март изтича срокът за подаване на проектите
Актуализацията на референтните цени по ПРСР засега се бави
Фонд „Земеделие”
Референтните цени на проектите по ПРСР остават старите
Нормативни промени
България мени законодателството си заради БРЕКЗИТ и новото място на европейската лаборатория за птичия грип и Нюкясълската болест
Европейска комисия
Референтните лаборатории в ЕС ще получат 32,5 млн. евро за 2 години
Какво казва бизнесът
Румяна Ангелова: Не е честно с евросредства да се покрива половината от цената и на евтината, и на скъпата техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини