Начало » Новини » Коментари
12.05.2022 г.

България ще спасява загуба на 40 млн. евро по ПРСР, насочвайки ги към директните плащания

Изслушване в парламента
България ще спасява загуба на 40 млн. евро по ПРСР, насочвайки ги към директните плащания

sinor.bg

На следващото заседание на Съвета на министрите по земеделие, което ще се проведе в Брюксел, България очаква да се даде „зелена светлина” на предложението страните-членки да могат да прехвърлят до 5% от бюджета на програмите си за развитие на селските райони (ПРСР) към директните плащания. При евентуално одобрение страната ни би могла да пренасочи между 30 и 43 милиона евро от сега действащата ПРСР към първи стълб на ОСП, така че средствата да отидат като обезщетения за скъпите горива, торове и препарати при сеитбите.

Това съобщи пред депутатите от парламентарната земеделска комисия зам. министърът на земеделието Момчил Неков, който представи мерките, предприети от кабинета за спасяване на част от неусвоения ресурс по програмата за селските райони. На изслушването присъстваха още изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Николай Кавадржиклиев и експерти от Министерството на земеделието.

По въпроса колко пари би загубила България през все още действащия програмен период 2014-2020 година, Неков обясни, че сценариите са два – оптимистичен и песимистичен. При втория загубата достига 56 милиона евро, като тук не влизат средствата по подмярка 4.3 за инвестициите в напояване, където кабинетът ще насрочи нов прием, така че онези 107 млн. лв. все пак да отидат за рехабилитация на хидромелиоративните съоръжения на държавното предприятие „Напоителни системи”. Зам. министърът припомни, че агроминистерството е насрочило нов прием по тази мярка, който започне през юни и ще продължи 4 месеца до края на септември.

Неков се надява на оптимистичния сценарий при загубата на средства, където неусвоени ще останат около 16 млн. евро, или 32 млн. лева.

От юни към агроминистерството ще има постоянен Консултативен съвет за микрофермерите

Пред депутатите Момчил Неков отчете, че към този момент неусвоените средства по ПРСР са 1,5 милиарда евро, от които за 900 млн. евро все още не са открити приеми. От тези 900 млн. евро 700 милиона са от бюджета за преходните две години 2021 и 2022 г., а останалите 200 млн. ще бъдат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

На въпрос на депутата от ГЕРБ – СДС Румен Христов дали ЕК е отложила действието на правилото N + 3, свързано с изпълнението на ПРСР 2014-2020 г., Неков обясни, че то е в сила. И според последните решения на Еврокомисията държавите-членки имат право да договорират средства по ПРСР, докато не започне първият прием по Стратегическия план или до края на 2025 г. Неков увери още, че това по никакъв начин няма да отложи приема на проекти по новия Стратегически план, чието действие трябва да започне през 2023 г.

Проверките с ОЛАФ за къщите за гости

Според зам. министъра България не е в хипотеза на загуба на средства, още повече че вървят активни преговори с министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, така че проблемът с поскъпването на цените на строителните материали да не се отрази негативно върху изпълнението на вече одобрените договори.

(Очаквайте втора част – за актуализацията на референтните цени по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2)

Екатерина Стоилова

България ще спасява загуба на 40 млн. евро по ПРСР, насочвайки ги към директните плащания
9940
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини