Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.05.2022 г.

Фрапантни нарушения при проверки във ферми от Благоевградска и Кюстендилска област

БАБХ
Фрапантни нарушения при проверки във ферми от Благоевградска и Кюстендилска област

При проверки в 50 животновъдни обекта в областите Благоевград и Кюстендил инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили невероятни далавери, извършвани на роднински принцип, за да се наемат огромни пасища само от едни и същи лица. Това съобщиха от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) след извършените физически и документални инспекции по фермите.

В някои обекти, регистрирани в информационната система на агенцията ВетИС като действащи, изобщо не са открити налични животни. Другаде регистрите не са актуализирани или пък изобщо не са водени. В голяма част от случаите броят на констатираните животни в даден обект не съвпада с броя им във ВетИС.

Тежки нарушения при отглеждане на животни констатира проверка на БАБХ на стопанство в Област Кюстендил

Открити са също животни, регистрирани в един животновъден обект, но физически отглеждани в няколко други обекта с различни координати.

Разкрити са също по няколко обекта, регистрирани на едно лице (от проверявани пет лица, имащи родствена връзка по между си), а животните на всички собственици се отглеждат на едно място. Това документално спомага за очертаване на пасища в няколко общини и води до ощетяване на други фермери, поясниха от БАБХ.

Липсвала също и писмени уведомления за настъпили промени в числеността на стадото (закупени, продадени, заклани животни). Множество са изтеклите удостоверения за регистрация на животновъдни обекти по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), регистрирани като „ферма за целогодишно пасищно отглеждане“ на различни видове и категории животни.

Част от животните, констатирани в даден животновъден обект, не фигурират на името на собственика на обекта, съгласно извършената справка във ВетИС. На други места е имало налични животни, без обаче те да фигурират в информационната система на агенцията. Същевременно липсва писмено уведомление за датата и начина на придобиване и наличието им във фермата.

Често липсват и писмени уведомления от собствениците към регистриран ветеринарен лекар (РВЛ) за предстоящо клане на животни. Констатирани са животни без идентификационни документи и/или без идентификатори.

Инспекторите установиха и редица нарушения от страна на ветеринарните лекари, които часове преди проверките на БАБХ са информирали фермерите, с цел да се прикрият липсващи животни. Констатирано е движение на цели стада животни във ВетИС в рамките на минути. В тази връзка ще бъдат предприети мерки по прекратяване на договори с тези регистрирани ветеринарни лекари.

В някои обекти мероприятията по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България не са отразени в паспортите на част от животните.

Нарушения са констатирани и в сградния фонд на животновъдните обекти. Имало е ферми с частично или в цялост нарушена ограда на определени места, липсвали са контейнери за странични животински продукти (СЖП) и специфично рискови материали (СРМ). Липсват дезинфекционни съоръжения на входа на някои животновъдни обекти за дезинфекция на хора и транспортни средства, обслужващи обекта.

Установено е, че някои от издадените удостоверения за регистрация на животновъдните обекти не са идентични с информацията, отразена във ВетИС. Част от обектите не отговарят на зоохигиенните, ветеринарномедицинските и изискванията за хуманно отношение към животните.

На някои места броят на отглежданите животни надвишава позволения капацитет на животновъдния обект, според удостоверението по чл. 137 от ЗВД. Част от животновъдните обекти и пасища не отговарят на изискванията по същия член и на Наредба №44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

На всички обекти с установени нарушения и несъответствия ще бъдат съставени актове за административно нарушение. Въпросът обаче е защо от ведомството не обявяват имената на ветеринарите, с които прекратяват договорите, а също и кои са отговорните лица в самата агенция, които досега би трябвало да установят нередностите, които очевидно са с дата поне преди пет-шест години.

При проверките инспекторите на Агенцията по храните все пак са установили и животновъдни обекти с напълно изрядна документация и наличности, без никакви нарушения.

Фрапантни нарушения при проверки във ферми от Благоевградска и Кюстендилска област
12198
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
БАБХ моли дружествата за защита на птиците, ловците и туристите да сигнализират за мъртви птици
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
В Париж
БАБХ участва в заседание на комитет по биотехнологии към ОИСР
Без допълнителни назначения във ведомството
Преструктурират административни звена в БАБХ за подобрена ефективност
Сдружение на животновъдите от община Сандански с открито писмо до властите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини