Начало » Новини » Страната
10.05.2022 г.

Ягодите тази пролет остават на същите цени заради употребата на органични торове

Интервю с Божидар Петков, председател на БАМ-Я
Ягодите тази пролет остават на същите цени заради употребата на органични торове

sinor.bg

Българските ягоди тази пролет ще бъдат едни от малкото земеделски продукти, чиито цени няма да се повишат заради скъпите торове, като причината за това е изборът на фермерите да заместят изкуствените торове с органични. „Получаваме двоен ефект, защото освен по-евтините естествени торове, които масово влизат в нашата употреба, ние ще бъдем готови да изпълняваме и изискванията на „Зелената сделка” за съкращаване на процента на химията в производството на земеделски продукти, каквито са европейските изисквания до 2030 г.”, посочи в интервю за Синор.бг Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

От 6 май родните производители на ягоди изкараха първата си продукция, като в началото цените за килограм се движеха около 10 лв., изкупени от оранжериите. С нарастване на предлагането цената от производител ще се понижи до 5 и 7 лева за килограм. Или, сравнено с миналата година, няма поскъпване, което изцяло се дължи на преминаването към органично подхранване на насажденията. Докато азотните и други конвенционални торове поскъпнаха в пъти, то продуктите за органично подхранване повишиха цените си едва с 5-10%, посочи Божидар Петков. „Благодарение и на инвестициите в прецизно земеделие, които преди години всички направихме в капковото напояване, сега ние влагаме торовете икономично през капковото поливане, което пък помага на бизнеса да се справи със сложната ситуация, свързана със скъпите горива и ел. енергията”, добави експертът.

Роботизирани системи за бране на малини

В цялата страна оранжериите с ягоди и малини се простират върху 700 декара, които се намират основно в Попово, Кричим и Хасковско. Освен в супермаркетите ягодите се продават и на пазарите, като призивът на браншовика към потребителите е да предпочетат родното производство. Специално за потребителите Божидар Петков разясни, че „нашите ягоди са отглеждани върху почва и на слънце за разлика от холандските и португалски ягоди, които са на хидропоника. „Качеството на българската ягода е много по-добро, затова препоръчвам да търсите нашето производство”, обясни председателят на асоциацията. И допълни, че българските плодове стигат до хладилните витрини в супермаркетите за 6-8 часа, по линия на късите вериги за доставка, докато вносната – най-рано за 30-40 часа, което също е от значение за осигуряване на свежи плодове за българските деца и семейства.

Фермери в потрес от арогантното поведение на търговците

При срещата с търговските вериги, проведена преди десетина дни в Министерството на земеделието, председателят на асоциацията специално е настоял тази година търговците да изкупуват по-голям процент български плодове и зеленчуци, тъй като те лесно се транспортират до крайния клиент свежи, а това е от съществено значение за осигуряване на качествени плодове и зеленчуци.

Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите

Петков разчита много българските потребители да насърчат  родното производство, купувайки произведените у нас ягоди и малини, тъй като само по този начин бизнесът би могъл да получи необходимата възращаемост за своя труд. Още повече че тази пролет оранжерийните производители на ягоди и малини бяха изключени от компенсаторното подпомагане, което останалите градинари, отглеждащи оранжерийни зеленчуци, взеха заради ковид пандемията и поскъпването на горивата. „Другите подсектори имаха подпомагане по схемата de minimis и по „Ковид мярката”, но ние бяхме изключени от европейската и национална помощ, въпреки протестите от наша страна”, припомни Божидар Петков.

(Във втората част на интервюто с Божидар Петков очаквайте проекта на асоциацията за осигуряване на работна ръка за тазгодишната кампания)

Екатерина Стоилова

Ягодите тази пролет остават на същите цени заради употребата на органични торове
12800
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
За осми път край Попово
На 15 и 16 септември участвайте във Фестивала на малината!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини