Начало » Новини » Страната
29.04.2022 г.

Процедурата за географските означения е път към сдружаване на фермерите

Евродепутатът Иво Христов
Процедурата за географските означения е път към сдружаване на фермерите

Снимка: Европейски парламент

Светът се глобализира, но хората търсят все повече качеството и традиционните продукти. На фона нарастващото търсене на селскостопански продукти и храни все по-разпознаваеми стават стоките със специфични характеристики като напримет тези, свързани с географския им произход. Това съобщи на форум във Варна евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

Международната конференция беше на тема „Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“ (LOC FOOD). На нея бяха обсъдени традициите на черноморските страни в производството на селскостопански продукти и храни и потенциала за местно развитие.

Фокусът на конференцията е върху придобиващите все по-широка популярност напоследък географски означения за произход – географски указания, наименования за произход, храни с традиционно-специфичен характер.

Системата за географски означения има за цел да позволи на потребителите да правят по-информиран избор при покупка и да им помогне, посредством етикетиране и реклама, правилно да идентифицират продуктите на пазара. В тази връзка Иво Христов обясни, че „процедурата по защита на продукти създава условия производителите да се обединят и да работят заедно за това техният продукт да достига до ценителите му. Спазвайки спецификацията на продукта, се гарантира неговата автентичност и неподправеност и, разбира се, устойчивостта на производството му. „Целият процес по защита отнема време, но през него се засилва сътрудничеството и съвместната работа на местни производители. Това е основно предимство на схемите – засилват регионалното сдружаване и социалния капитал по места. Повече съвместна работа помага на производителите да се сближат, включително да съгласуват и интегрират някои производствени процеси, което може да оптимизира разходите им“, заяви в обръщението си българският евродепутат.

19 държави в ЕС ще преработват стратегическите си планове

Иво Христов каза още, че прилагането на схемите за географски означения за хранителните продукти възнаграждава по справедлив начин производителите за техните усилия да произвеждат разнообразен асортимент от качествени продукти.„В същото време, това може да е от полза и за макроикономиката на специфични региони като планинските. В тях секторът на земеделието представлява значителна част от икономиката, а производствените разходи са високи“, смята той.

Най-очевидна е ползата от географски означения на пазара, защото тези продукти най-често се продават на цена, в някои случаи и в пъти над цената за сродни продукт от същия клас. Това е естествен процес, съпътстващ защитата и даването на видимост на съответния продукт.

„Добавената стойност на географските означения се основава на доверието на потребителите“, смята евродепутатът. „Системата за географски означения разчита в значителна степен на самоконтрол, надлежна проверка и индивидуална отговорност от производителите. Една от най-важните характеристики на продуктите с географските означения е, че те са гаранция за постоянство в качеството. Контролът за защитените продукти се прави ежегодно и гарантира, че продуктът поддържа неизменни характеристики. Това е гаранция в полза на потребителя, но постоянството в качеството е предимство и за производителя, защото откроява продукта му сред масата от продукти с променливо качество.“

Евродепутатът посочи още, че с цел да се подобрят процедурите по регистрация, идните две години се очаква да бъдат хармонизирани процедурни правила за географските означения на вина, спиртни напитки и селскостопански продукти в единен правен инструмент. „Това ще засили още повече тяхната разпознаваемост и ще подобри пазарната им реализация“, категоричен е той. „Насочих вниманието към продуктите, защитени по тези схеми, в становища на Комисията – както по въпроси, свързани с развитието на устойчивия туризъм, така и по доклади, свързани с конкурентоспособността на ЕС. Бях докладчик на своята политическа група по споразумението на ЕС с Китай за географски означения. В допълнение, по мое предложение бе приета препоръка по споразумението с Индия да бъдат включени възможно най-много европейски продукти, за да се подобри видимостта им на този многолюден пазар“, припомни евродепутатът.

Процедурата за географските означения е път към сдружаване на фермерите
6678
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини