Начало » Новини » Страната
26.04.2022 г.

Фермерите в Полша получават 836 милиона евро компенсация за войната в Украйна

Да не се чудим защо пазарът ни ще прелива от полски ябълки
Фермерите в Полша получават 836 милиона евро компенсация за войната в Украйна

sinor.bg

Преди Великден Европейската комисия одобри схема за държавна помощ от 836 милиона евро (3,9 милиарда PLN) в подкрепа на селскостопанския сектор в Полша. Компенсациите ще помогнат на агробизнеса да понесе негативите от инвацията на Русия с Украйна, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Ще припомним, че българската подкрепа е в размер малко над 70 млн. евро, и то само за два от най-засегнатите отрасли – животновъдство и производство на плодове и зеленчуци.

Схемата за Полша е одобрена в рамките на Временната рамка за държавна помощ , приета от Комисията на 23 март 2022 г., въз основа на член 107, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), като се признава, че Икономиката на ЕС изпитва сериозни смущения.

Средствата ще се отпускат безвъзмездно, като мярката ще бъде отворена за активни фермери в Полша, засегнати от увеличението на разходите за торове, причинено от настоящата геополитическа криза и свързаните с нея санкции.

За да покрият част от увеличението на разходите за торове, допустимите бенефициенти ще имат право да получат помощ до 107 евро (500 полска злота PLN) на хектар земеделска земя и до 53,5 евро (PLN 250) на хектар пасища и пасища. Помощта ще бъде ограничена до размера, съответстващ на 50 хектара.

ЕК е установила, че полската схема е в съответствие с условията, определени във временната рамка за кризи. По-специално помощта няма да надвишава 35 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставен не по-късно от 31 декември 2022 г.

Комисията заключи, че полската схема е необходима, подходяща и пропорционална за отстраняване на сериозни смущения в икономиката на държава-членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във временната рамка за кризи.

На тази основа Комисията одобри мярката за помощ съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

На 23 март 2022 г. Европейската комисия прие Временна рамка за държавна помощ, за да даде възможност на държавите-членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавна помощ, за да подкрепят икономиката в контекста на руската инвазия в Украйна.

Помощта е до 35 000 евро за компании, засегнати от кризата, активни в секторите на селското стопанство, рибарството и аквакултурите и до 400 000 евро на компания, засегната от кризата, активна във всички други сектори. Допускат се още подкрепа за ликвидност под формата на държавни гаранции и субсидирани заеми и помощ за компенсиране на високите цени на енергията.

Общата помощ на бенефициер не може да надвишава 30% от допустимите разходи - до максимум 2 милиона евро във всеки даден момент. Когато дружеството претърпи оперативни загуби, може да е необходима допълнителна помощ, за да се гарантира продължаването на икономическата дейност. Така за енергоемките потребители интензитетът на помощта е по-висок и държавите-членки могат да предоставят помощ, надвишаваща тези тавани - до 25 милиона евро, а за компании, работещи в особено засегнати сектори и подсектори, до 50 милиона евро.

Фермерите в Полша получават 836 милиона евро компенсация за войната в Украйна
8577
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
Средната цена на земята в Полша вече е над 10 000 евро за хектар
Поляците отблокираха границата с Украйна
За излизане на нови пазари, разширяване и модернизиране на производството
ЕК отпуска 1,4 милиарда евро на полските фермери и рибари
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Национален протест на полските фермери ще блокира страната днес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини