Начало » Пазари » Маслодайни култури
24.04.2022 г.

Расте делът на слънчогледа в износа на селскостопански продукти от Украйна

Благодарение на силното търсене и от България
Расте делът на слънчогледа в износа на селскостопански продукти от Украйна

От март Украйна активизира износа на селскостопански продукти през западната си граница, като делът на слънчогледа вече е значим благодарение на силното търсене от България, Румъния и Турция, които увеличиха мощностите за преработка и съответно вноса на маслодайната култура на фона на високите цени на слънчогледовото олио, съобщиха от украинския филиал на френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade.

По данни на местното електронно издание RAIL.insider ако през февруари със зърно за износ от Украйна са били натоварени 43 900 вагона, през март те са намалели близо 4 пъти до 11 хил. вагона, а превозеното зърно е паднало до 685,3 хил. тона от 2909,7 хил. тона. Променена е и структурата на изнасяните култури и направленията на превоза. През март делът на царевицата в натоварените количества е намаляла до 72% от 75% през февруари, на пшеницата – до 5% от 18%, докато при слънчогледа е нараснала до 11% от едва 1% през февруари.

След блокирането на украинските пристанища от военните действия на Русия превозът на зърно с железопътен транспорт към тях се е свил рязко – ако през февруари в пристанищата са били доставяни 96% от количествата за износ, през март техният дял е само 4%. Превозите към западните гранични пунктове пък са скочили от 2% през февруари до 55% през март.

При рязко нарасналото предлагане цените на слънчогледа с доставка на място (DAP) в Румъния се понижиха за последния месец до 715-730 долара за тон от 770-800 долара за тон. При износа за Европейския съюз митото е 3,5%, докато за останалите страни – 10%, затова украинските производители получават добра цена дори въпреки поскъпването до 80-120 долара за тон на превоза с автомобилен или желедопътен транспорт в съседните държави.

Износът на слънчоглед ще свие осезателно преработваните количества в самата Украйна, но това е временно положение, докато преработващите заводи успеят да организират производството. Освен това те разполагат със значителни запаси от олио и щрот, които не могат да изнесат бързо заради логистичните проблеми. Това е и една от причините от средата на миналата седмица преработващите заводи в Украйна да продължават да понижават цените на търсене на слънчогледа, сочат данни на електронното издание АПК-Информ. Към 21 април цените на търсене на слънчогледа се колебаят основно между 13 хил. и 16,8 хил. гривни (404-522 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон с доставка до завода при 14 хил. – 18,5 хил. (435-575 долара) за тон в средата на миналата седмица. Както и досега, за спада на цените съдейства прекомерното предлагане на маслодайната култура от селскостопанските производители. Допълнителен натиск оказа и понижаването на цените на търсене на вносителите от страните в ЕС при значително нарасналите предлагани количества слънчоглед към тях.

Расте делът на слънчогледа в износа на селскостопански продукти от Украйна
9804
 

Последни материали
Виж
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
Събитието започва утре в Пловдив
Министерство на земеделието организира конференция за биологичното производство
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
НАЗ иска премахване на самоконтролът за остатъци от пестициди
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Свързани материали
Виж
Ограниченията за внос на украински овес в ЕС ще продължат до 5 юни 2025 година
На страната обаче ще се наложи да диверсифицира доставките
Над 90 на сто от износа на пчелен мед от Украйна е за ЕС
Украйна въвежда минимални цени на аграрната продукция при износа
Градушки в северните области унищожиха посеви с царевица и слънчоглед
Почвената суша в южна и източна Украйна вече се характеризира като силна
Селскостопанските работници в Украйна ще бъдат освободени от мобилизация за една година
Само липсата на високи температури на въздуха засега спасява културите
В Украйна месец май се оказа сред най-сухите за последните 30 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини