Начало » Новини » Страната
24.04.2022 г.

Честито Възкресение Христово!

Войната обаче не знае почивка
Честито Възкресение Христово!

Тази пролет източното православие посреща с тъга един от най-светлите празници – възкресението на Божия син, защото за последните 20 години в региона отново има война. И за кой ли път тя е предизвикана от неспособността на човечеството да живее според Десетте божи заповеди, разгласени от Христос и неговите последователи! Страшното е, че и на днешния светъл ден, в който светът за първи път чува благата вест за освобождението на хората от властта на греха и смъртта, един славянски народ избива друг.

И единствено притчите на Исус Христос биха дали онази целебна сила на душата, символизираща прераждането на Божия син, чието възкресение честваме на този ден. 

Седмица след като католическите християни отбелязаха този светъл ден, ето че и ние, източноправославните се прекланяме пред възкресението на Сина Божий със словата „Христос воскресе -воистина воскресе!”.

В този ден искаме да ви поздравим с пасхалните стихири, които не бива да забравяме. „Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един други да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! И всичко да простим заради Възкресението.

Възкресението твое, Христе Спасителю, ангелите възпяват в небесата - удостой и нас с чисто сърце да те славим на земята.

Ангелът викаше на Благодатната: "Чиста Дево, радвай се! И пак ще кажа: Радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и мъртвите възкреси. Люде, веселете се!”

Светлей, светлей, нови Иерусалиме, защото славата Господня над тебе възсия! Ликувай сега и се весели, Сионе! А ти, чиста Богородице, радвай се за възкресението на Родения от тебе!

Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете му и да бягат от лицето му, които Го мразят. Пасха свещена се показа нам днес; Пасха нова и свята; Пасха тайнствена и всепочитана, Пасхата на Христа Избавителя, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха, която ни отваря райските врати, Пасха, която освещава всички верни. Този е денят, който Господ сътвори - да се възрадваме и развеселим в него! Пасха възхитителна! Пасха! Господня Пасха, Пасха всечестна ни озари!

Пасха е! С радост един другиго да прегърнем! О, Пасха - избавление от скръб! Защото от гроба днес като от чертог блесна Христос и изпълни жените с радост, като им каза - Възвестете на апостолите!”     

По древна традиция в България и региона на Великден се даряват боядисани яйца – ритуал, свързан с раждането на живота. Евреите са имали обичай когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.

На днешния ден на трапезата задължително има и обредни хлябове, козунаци, като тази традиция датира от 17-и век и за първи път е започната във Франция.

Обикновено козунаците се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце.

Синор.бг честити празника на всички българи и български, които носят имената Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Велислава, Велислав, Пасха, Паскал!

Честито Възкресение Христово!
10818
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
БАТА АГРО 2024 открива врати от 13 до 17 май
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Проучва се от какво е причинено заболяването
Случай на класическа луда крава е регистриран в Шотландия
Сред първите 10 са и шопската и снежанката
Овчарската салата е в челните места на класацията на популярен пътеводител
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Откриха огнище на птичи грип и в животновъден обект в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Православният свят чества най-светлият празник - Великден
Честито Възкресение Христово!
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Воскресение Христово!
Страстната седмица
На Велики понеделник Христос гони търговците от храма
Християнски празници
В началото сме на Светлата пасхална седмица
Православните християни празнуват Великден
Честито Възкресение Христово!
Отново дойде Великден
Честито Възкресение Христово!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини