Начало » Пазари » Зърно
20.04.2022 г.

Съседните с Украйна страни не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински аграрни стоки на тяхна територия

Съседните с Украйна страни не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински аграрни стоки на тяхна територия

Конфликтът в Украйна и лошите агрометеорологични условия в САЩ понастоящем диктуват посоките на развитието на цените на основните зърнени храни и маслодайни семена на международните пазари. Пазарните участници са силно обезпокоени от информациите за сериозен дефицит от влага в обширните територии на Великите равнини и влошените показатели на новата реколта от пшеница в Щатите. В края на миналата седмица  само около 30 на сто от посевите със зимна пшеница в САЩ се намираха в добро и отлично състояние, спрямо над  50% през същия период на 2021 г.

Сеитбата на царевицата във Франция изостава от миналогодишното темпо

Докато борсовите и експортните котировки в ЕС и Щатите се задържат около рекордните исторически стойности ($450/т FOB при износа на мека пшеница от САЩ и около EUR415/т FOB за френска пшеница), цените на хлебното и фуражното зърно в Русия и Украйна бележат спад. Анализаторите  обясняват този факт с влошеното състояние на предлагането на пазара вследствие на блокирания украински износ и спада в руските доставки вследствие на санкционния режим.

Същият фактор обаче се оказа депресиращ за цените в Русия и най-вече в Украйна заради натрупаните запаси от зърно в складовете на производителите. Украинците правят отчаяни опити да засилят износа чрез железопътния транспорт, но видим резултат освен огромните задръствания по границите няма. Министърът на земеделието на Украйна Микола Солски каза миналата седмица, че основната задача на министерството е да намери алтернативни начини за износа на украинското зърно. Според данните на украинското земеделско ведомство страната разполага с 13 млн.т  зърно за износ. Микола Солски изтъкна, че Украйна трябва да освободи силозите си за новата реколта през юли, която може да достигне до 40 млн.т.

Преди руската инвазия Украйна изнасяше средно до 6 милиона тона зърнени храни и маслодайни семена месечно, но  през март износът се срина само до 200 000 тона.В министерството са на мнение, че страната може да увеличи износа си на зърно  през западните граници с използване на жп транспорт до 1,5 млн.т, но в момента има един огромен логистичен проблем със задръстването от вагони  – 29 461 вагона в района на граничните терминали. От украинските железници Ukrzaliznytsia информират, че само за последните 10 дни „количеството на подвижния състав нарасна с 6266 вагона, в това число 2590 вагона със зърно”. Според търговски източници поляците вече поискаха спиране на транспортния трафик и през последните дни износът се насочва главно в посока Молдова и Румъния, но и там за преминаване граница вече се чака от 14 до 26 дни. Според анализа на Ukrzaliznytsia съседните с Украйна страни "изглежда не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински стоки на тяхна територия".

Поради липсата на възможност за реализация украинското зърно продължава да поевтинява и цената на украинската царевица на границата с Полша в края на миналата седмица се срина до $240-250/т DAP Изов.

Междувременно от Русагротранс посочват, че запасите на пшеница в Южна Русия – основен доставчик на пшеница за износ, възлизат на 2,7 милиона тона, което е почти с 1,9 пъти повече спрямо средата на април 2021 г.

Съседните с Украйна страни не са готови за рязко увеличаване на трафика на украински аграрни стоки на тяхна територия
9685
 

Последни материали
Виж
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
Събитието започва утре в Пловдив
Министерство на земеделието организира конференция за биологичното производство
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
НАЗ иска премахване на самоконтролът за остатъци от пестициди
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Свързани материали
Виж
Тайван договори на търг над 100 000 тона хлебно зърно с произход от САЩ
Тайланд купи скъпо украинска фуражна пшеница
Коментар на Грейнстор по доклада на USDA за юни
Анализ на пазара
Пазарът на пшеницата колабира
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Жътвата в региона е още в ранна фаза за реални данни
В Монтанско очакват по-високи добиви от пшеница и ечемик
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини