Начало » Новини » Коментари
20.04.2022 г.

Властта не си мръдна пръста да покрие застраховките на градинарите от Южна България

Една пропаднала идея, в която имаше смисъл
Властта не си мръдна пръста да покрие застраховките на градинарите от Южна България

sinor.bg

От няколко дни министърът на земеделието е подел някаква измислена кампания със срещи из страната, основният рефрен на които е да натяква на земеделците колко големи помощи щели да се налеят в сектора през тази година. Фермерите обаче се питат защо за изминалите четири месеца съветниците на този министър не схванаха, че на земеделските производители в страната им е омръзнало да и се натяква за милиардите, които се изливат в земеделието. Но без ефект за крайно нуждаещите се и без мисъл за това, че реално фермерите не се нуждаят от огромни пари, а от минимална, но навременна подкрепа, с която да бъдат решени спешно възникнали или натрупани с години проблеми в сектора.

Пресен пример за липсата на комуникация с бизнеса е сигналът, който в началото на април подаде производителята на плодове и зеленчуци от Пловдивско Красимир Кумчев до председателя на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски и до агроминистъра Иван Иванов. Но в продължение на две седмици никой не отговори на неговото предложение, въпреки че ситуацията е спешна и се отнася до борбата с градушките, която заради войната в Украйна тази година може отново да блокира дейността на ракетните площадки в региона.

Ще припомним, че заради прелитащите военни самолети над Пловдивско и Пазарджишко миналото лято градушка помля вече готова продукция със зеленчуци. Минаха цели 10 месеца от тогава, а земеделците все още не са получили всичките си обезщетения.

За да предотврати подобна ситуация и за това лято, Кумчев даде идея, с която браншът превантивно да бъде защитен, защото военните самолети сега са десет пъти повече и това изцяло ще попречи на нормалната дейност на ракетните площадки.

Предложението на Красимир Кумчев

Неговата идея можеше да бъде подкрепена от министерството чрез цялостно покриване на застрахователните премии за градинарите от региона, без да се прилага таван на застраховката на декар.

Към момента държавната помощ, с която се покриват премиите, е въху 500 лева на декар, като държавата покрива 20 лв. от 30-те лева, които фермерите плащат по полиците си. "Ако държавата постави таван от 1 500 лева на декар за застраховане на площите, така че да подпомогне повечето овощари и градинари, тогава помощта би се увеличила до 90 лв. за декар (30 лв. по три, като се покрива цялото плащане за тази площ). По този начин повече зеленчукопроизводители и овощари биха застраховали продукцията си и ако се случи невъзможност за работа на ракетните площадки, земеделците ще бъдат обезщетени от застрахователите, мотивира се Кумчев.

Вчера обаче, когато земеделците е трябвало окончателно да подпишат полиците си за тази година, са разбрали, че фонд „Земеделие” все още не е подписал договорите с всички застрахователни компании, което означава, че идеята на градинаря от Пловдивско е останала да „виси” без отговор някъде по етажите на властта. Въпреки че предложението му щеше да защити всички производители на плодове и зеленчуци. А на държавата нямаше да се налага спешно да обезщетява загуби, понесени от невъзможността на агенцията с градушките да си върши работата. Защото напоследък все ни се обяснява как идеята на този кабинет е да увеличи количеството на българските зеленчуци на родния пазар. С празните им обещания обаче и с липсата на диалог с бизнеса това няма как да се случи!

Екатерина Стоилова

Властта не си мръдна пръста да покрие застраховките на градинарите от Южна България
11204
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Градушка в началото на април е сигнал към чиновниците да застраховат реколтата за 2022 г.
Мнението на бранша
Красимир Кумчев: Спрете кражбите и насърчете производството – това е решението за земеделието!
Позиция
Кумчев: Целта ни до 2027 г. трябва да бъде за поне 40% български плодове, зеленчуци и месо на родния пазар
Позиция
Кумчев: Искрено се надявах Борисов да прокара реформата, която предлагам от 8 години
Постигнато от бизнеса
Танева прие предложението на Кумчев да има субсидии за реализирани на пазара плодове и зеленчуци
Управител на Agroproduct group
Христо Кумчев: Докато не се сдружим, не може да виним търговските вериги, че не купуват българското
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини