Начало » Новини » Страната
17.04.2022 г.

Започва реалното изкупуване на зърното за резерва

От министерството на земеделието чакат добра реколта без рязко поскъпване
Започва реалното изкупуване на зърното за резерва

Снимка: МЗ

Към днешна дата се очаква да имаме добра реколта както от есенните, така и от пролетните култури, заяви пред „Нова телевизия” министърът на земеделието д-р Иван Иванов, цитиран от Дирекция „Връзки с обществеността и протокол” в оглавяваното от нег ведомство. Иванов изтъкна, че данните за развитието на пшеницата, рапицата и други кулртури са добри, като земеделските производители се грижат за своята бъдеща продукция и не се очаква драстично повишение на цените. „Дори в най-лош сценарий не бихме могли да очакваме 100% ръст на цените на храните. Цената на пшеницата се успокои, имахме повишено търсене на слънчоглед. Не очакваме повишение на цената на брашното до новата реколта”, смята той.

За плановете за попълване на резерва от зърно Иванов посочи, че  министерството на земеделието е направило необходимата организация и е създадена работна група с участието на Държавния резерв, Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция по приходите. „Вчера по сметката на министерството на земеделието от министерството на финасите постъпиха 1,1 млрд. лв. и реалното изкупуване на зърно започва“, съобщи той. Министърът припомни, че е планирано изкупуването на 750 хил. тона хлебна пшеница и 325 хил. тона маслодаен слънчоглед през стоковата борса, като ще се водят преговори за намаляване на комисионата, за да не се утежнява държавният бюджет. "Ще закупим 325 000 тона маслодаен слънчоглед. 1400 лева на тон е горната граница.Така ще направим отделна интервенция на пазара за олио”, обясни той.

Според него не се планува забрана на износа на слънчоглед. "ЕС обаче трябва да помисли за ограничаване на износа на трети страни. Ще закупим и 750 000 тона хлебна пшеница на цена от 570 лева за тон. Това са под пазарните цени”, коментира Иванов.

Изкупуването на зърно ще бъде на пазарен принцип на базата на Закона за обществените поръчки. „Не задължаваме зърнопроизводителите и търговците на зърно да продават. Тук е мястото да отправя апел към тях да бъдат национално отговорни, от техните действия зависи продоволствената сигурност на страната“, призова той представителите на сектора.

Министърът припомнии, че COVID помощта, за която миналата седмица бе получена нотификация от Европейската комисия, е с бюджет 143,5 млн. лв. „В спешен порядък свикахме УС на Държавен фонд „Земеделие“. От тези средства 79 млн. лв. ще бъдат за животновъди и пчелни семейства, а 64,5 млн. лв. за плодове и зеленчуци, ориз и рози“, обяви той.

Иванов изтъкна, че в редица срещи с браншовите организации са коментирани ставките, по които помощите ще се разпределят за съответните сектори. От заделените от ЕК 500 млн. евро за земеделие българските фермери ще получат 10,6 млн. евро с възможност те да бъдат увеличени с 200% от държавния бюджет, обяви той.

По думите му ЕК е разработила и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хил. евро на стопански субект и така подкрепата за едно стопанство може да достигне 400 хил. евро. „Тази година имаме безпрецедентно отпускане на държавни средства за земеделските производители с цел да се осигури продоволствена сигурност, да бъде подсигурена тяхната дейност и да нямаме драстично скачане на цените“, заключи министърът.

Започва реалното изкупуване на зърното за резерва
11436
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини