Начало » Новини » Страната
14.04.2022 г.

Ще има компенсации за временното преустановяване на риболовни дейности поради войната в Украйна

Допълнителна подкрепа за рибарството и аквакултурите
Ще има компенсации за временното преустановяване на риболовни дейности поради войната в Украйна

Министерството на земеделието защити допълнителна подкрепа за рибарството и аквакултурите. България настояваше за подобно предложение от страна на Европейската комисия (ЕК) и позицията й беше широко представена на всички проведени срещи през последния месец. Комисията беше информирана за състоянието на сектора в България и се съобрази с необходимостта от спешни мерки в рамките на Регламент  (ЕС) № 508/2014 за ЕФМДР.

На 13 април Комисията предложи втори пакет от кризисни мерки в подкрепа на рибарството и аквакултурите. Предвижда се законодателно изменение на Регламент  (ЕС) № 508/2014 за Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) за периода 2014—2020 г., което ще даде възможност за допълнителни кризисни мерки в подкрепа на секторите на рибарството и аквакултурите в Европейския съюз в контекста на нахлуването на Русия в Украйна. Това допълва първия пакет от кризисни мерки, приет на 25 март 2022 г. в рамките на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА) 2021—2027 г. Той включва финансова компенсация за допълнителни разходи, за пропуснати приходи и за съхранението на продукти, както и за временното преустановяване на риболовни дейности, където понастоящем те не са безопасни.

На Съвета по селско стопанство и рибарство на 21.03.2022 г. министърът на земеделието д-р Иван Иванов защити позицията страната ни за нуждата от навременно обезщетение на операторите в сектора и чрез двата инструмента – ПМДР и бъдещата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. (ПМДРА). На 30.03.2022 г. Управляващият орган на ПМДР участва в три срещи, организирани от Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ към ЕК във връзка с възможностите за прилагане на спешни кризисни мерки за подпомагане на сектор „Рибарство“ предвид критичната ситуация с цените на горивата, електроенергията и суровините, както и с извънредните обстоятелства в Украйна. На тях ясно беше изразена позицията на България за необходимостта да се отключат възможности за кризисни мерки по текущата програма.

С изменението на Регламент  (ЕС) № 508/2014 за ЕФМДР г. държавите членки ще имат възможността да предоставят бързо финансова подкрепа за допълнителните разходи и икономическите загуби, произтичащи от кризата, и по-конкретно:

- Финансова компенсация за временното преустановяване на риболовни дейности, където военната агресия на Русия срещу Украйна застрашава сигурността на риболовните операции. За тази компенсация не се прилага финансовият таван и максималният срок, определен за другите случаи на временно преустановяване;

- Финансова компенсация за организации на производители, които съхраняват на склад продукти от риболов или аквакултури в съответствие с механизма за съхранение в Регламент (ЕС) № 1379/2013 (обща организация на пазарите);

- Финансова компенсация за операторите в сектора на рибарството и аквакултурите (включително преработвателния сектор) за пропуснатите от тях приходи и за допълнителните разходи, които са понесли поради смущенията на пазара, причинени от военната агресия на Русия срещу Украйна и последиците от нея за веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

Разходите за тези мерки ще бъдат допустими със задна дата, считано от 24 февруари 2022 г.

Ще има компенсации за временното преустановяване на риболовни дейности поради войната в Украйна
6309
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
ДФЗ плати 4,2 млн. лева за нови инвестиции по Програмата за морско дело и рибарство
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
За излизане на нови пазари, разширяване и модернизиране на производството
ЕК отпуска 1,4 милиарда евро на полските фермери и рибари
Рибарите излизат на протест, ако проектозаконът за перките не бъде оттеглен
По проект на МИРГ с финансиране от старата морска програма
Повишават информираността и безопасността на рибарите в Шабленско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини