Начало » Новини » Интервю
12.04.2022 г.

Не субсидиите, а кооперативите крепят биофермерството в Андалусия

Опит, споделен от Стоилко Апостолов
Не субсидиите, а кооперативите крепят биофермерството в Андалусия

Собственикът на фермата Хосе Хоакин Снимка: Стоилко Апостолов

Ако биофермери от Южна Испания посетят свои колеги в България, каквито са програмите за обмяна на опит, финансирани по линия на различни европейски програми, те със сигурност ще бъдат поразени от резкия контраст в климата и плодородието на почвите у нас, които са отлична предпоставка за екологично земеделие. И биха се зачудили защо младите хора у нас нямат стимули да развиват това производство, а то остава натикано в ъгъла на иначе развиващото се българско земеделие.

Нагледен пример за различията между българските и испански условия сподели за читателите на Синор.бг Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена”, който заедно с 25 колеги от Испания, Италия, Франция, Швейцария, Великобритания, Германия, Естония и Норвегия през февруари тази година посети биологична ферма в Андалусия.

Първото необичайно впечатление от това стопанство за експерта били песъчливите жълто-червеникави почви, чието плодородие е доста спорно. Върху тях обаче местният биофермер Хосе Хоакин де лос Сантос успешно отглеждал маслинови и портокалови дръвчета плюс градини с кореноплодни зеленчуци, от които той получавал чиста реколта благодарение на капковото напояване. И това на фона шеговитите закачки между самите испанци, че „като почва Андалусия наподобява по-скоро Северно Мароко, отколкото Южна Европа”.

Условията в стопанството определено не са лесни, но испанският фермер нито веднъж не се оплакал, нито пък изразил недоволство заради европейската политика в земеделието или от ниски субсидии.

Може би защото разковничето за успеха се дължи на участието му в местен кооператив, който подпомага земеделците в реализацията на тяхната продукция. А това не е никак малко, защото успоредно с портокаловите си и зеленчукови биоплощи, които се простират върху 600 декара земя, на около 40 километра от Севиля, Хосе Хоакин отглеждал и животни. Като това разнообразяване на производството е свързано с основната философия на биофермера – „да произвежда по-питателна храна, с по-малко съдържание на вода, без нездравословни добавки и без токсични хормони, трансгенни продукти, пестициди. Да избягва храни, водещи до алергии и заболявания. Да подкрепя производствената автономия на семейното производство, свързано със земята, и преработката на продуктите чрез занаятчийски методи. И не на последно място - защото „прилагането на агроекологични техники благоприятства плодородието на почвата, биологичното разнообразие на флората и фауната и подобряването на селския пейзаж”.

На място във фермата гостите от Европа с изненада установили как телета, овце и кокошки свободно пасат в междуредията на фермерската градина. А освен продукти от тези животни Хосе продавал дори малките охлювчета, които се крият в пластмасовите протектори на младите маслини в градината му. И това, защото един шеф готвач от Севиля идвал специално за тях!

Стоилко Апостолов определя биофермера като изключително позитивен човек, който „за два часа разговори с нас не каза нищо лошо за земеделската политика – примерно, че са му малко субсидиите или че му е скъпо горивото. Питах го специално за работниците, но той каза, че няма проблеми. Най-доволен бил от латиноамериканците”, обясни още българският експерт.

Колкото до доходите на стопанството, около 60 процента фермерът осигурявал от продажбите на портокалите. Изкупната цена на кооператива била 1 евро на килограм, а в магазините вече стрували 6 евро. Поради тази причина и биофермерът се е насочил към къси вериги на доставка, като започнал да продава голямата част от продукцията си сам - на фермерски пазари, зареждал ресторанти и малки магазини. Доставял дори и в Мадрид, който е на 500 км от стопанството.

Становището на Апостолов за българския Стратегически план

Маслините отглежда само за зехтин, които предава за преработка в предприятие. След пресоването им Хосе получава готовия зехтин, бутилиран с етикет на неговата ферма. Успява да прибере около 40 тона маслини от 10 декара, като 1 литър зехтин се прави от 10-13 кг маслини.

Директните продажби научили испанския биофермер да бъде иновативен – постепенно разнообразил производството си с био зеленчуци и така осигурава продукти за пазара целогодишно. Сади ряпата и останалите зеленчуци върху мулчиращо фолио. Използва биоразградимо покритие, произведено от картофено нишесте, което след 6 месеца е напълно разградено в почвата.

Дано българската администрация се запознае с опита на колегите си в Западна Европа, защото посещението във фермата на Хосе Хоакин ни навежда на някои ценни извода, свързани с организацията на пазара на биопродукти и диалога, който очевидно там се води между земеделските кооперативи и държавните структури.

При посещението си в Андалусия 26-та представители на европейските държави са обсъждали и модерни технологии за биологично производство, които намират все по-голямо приложение от фермерите.

Много обнадеждаващи резултати са били представени за безвредните заместители на медните препарати, като някои продукти вече са в процедура по регистрация в ЕК, посочи още Апостолов. Въпреки че става въпрос за извлек от растенията, тези продукти също минават цялата процедура за одобрение като при тежката химия. А процесът по регистрация продължава до 6 години!

Много добри резултати в използването на препарати за биопроизводство са посочили и експертите от Италия - с въвеждане на електронно устройство, което излъчва вибрационни сигнали, пречещи на размножаванео на белокрилката - и в оранжерии, и на открито. „Швейцарците пък представиха отлични резултати с гъба, която унищожава яйцата на стомашно- чревните паразити при преживните животни - атакува ги в торовата постеля и се храни с тях. Има и добри шансове да се намери изгочник на не-ГМО втамин В2 (рибофлавин), който е важен при храненето на свине и птици”, обясни експертът от „Биоселена”.

Представителите на европейските държави са изразили протеста си срещу войната в Украйна, като всички те са били против използването на тази война като предтекст за преразглеждане на целите на стратегията “От фермата до трапезата”, посочи още Апостолов.

(Посещението в Андалусия е осъществено по проекта RELACS. Това е интересен научно-приложен проект, където "Биоселена" си партнира с още 27 организации и институции от Европа за решаване на конкретни проблеми на биологичното производство. Както повечето потребители знаят при БИО производството е забранено използването на химически препарати за защита на растенията, синтетични торове и подобрители на почвата, ГМО семена и храна за животните, продукт на ГМО растения, гъби и микроорганизми).

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Не субсидиите, а кооперативите крепят биофермерството в Андалусия
13407
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини