Начало » Новини » Коментари
08.04.2022 г.

Градушка в началото на април е сигнал към чиновниците да застраховат реколтата за 2022 г.

Мнението на бранша
Градушка в началото на април е сигнал към чиновниците да застраховат реколтата за 2022 г.

Снимка: Аспарух Йончев

Първата сериозна градушка, която тази година падна в Пловдивско на 4 април, е повод за реакция от страна на стопани да припомнят на властта колко важно е тази година държавата да покрие застрахователните премии на съвестните производители, сключили договори с компаниите за обезщетяване на реколтата им. В тази връзка на 7 април дългогодишният производител на плодове и зеленчуци от Пловдивско Красимир Кумчев е изпратил писмо до председателя на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски и до министъра на земеделието Иван Иванов с предложение за спешни мерки в защита на производството на плодове и зеленчуци.

Със сигнала си Кумчев припомня трагичните августовски събития от миналата година, когато заради прелитащите над региона военни самолети агенцията за борба с градушките не успя да изстреля противоградни ракети, в резултат на което грамадни ледени късове унищожиха почти готова реколта от пипер, краставици и други зеленчуци в три пловдивски общини.

Заради войната в Украйна тази година военните самолети в небето над Пловдивско и Пазарджишко ще бъдат много повече. И ако стопаните нямат сигурност, че градоносните облаци ще бъдат унищожавани, би било безсмислено да инвестират в бизнеса си. Още повече, че и досега обезщетенията не са платени в пълния размер на всички стопани, което със сигурност би обезсърчило градинарите да се захванат с производство това лято.

Призив към фермерите за застраховат продукцията си

И за да почувстват все пак някаква подкрепа от властта, затова и Кумчев се обръща към най-висшия орган на управлението – Народното събрание. Идеята е тази година държавата да покрие 100% от застрахователната премия на градинарите, без да се прилага таван на застраховката на декар. Към момента държавната помощ, с която се покриват премиите, е въху 500 лева на декар, като държавата покрива 20 лв. от 30-те лева, които фермерите плащат по полиците си. "Ако държавата постави таван от 1 500 лева на декар за застраховане на площите, така че да подпомогне повечето овощари и градинари, тогава помощта би се увеличила до 90 лв. за декар (30 лв. по три, като се покрива цялото плащане за тази площ). И това би спасило колегите това лято", посочи за Синор.бг Красимир Кумчев. Според него "това вече ще бъде реална държавна помощ в криза, тъй като в момента на ден в небето над региона прелитат по 15 самолета. "При този трафик в небето противоградните площадки това лято трудно биха ни защитили, а ние не искаме повторение на трагедията от август миналата година", мотивира се Кумчев. И за да не излезе, че фермерите само искат от държавата, той предлага стопаните, които не застраховат площите си, да бъдат уведомени от агроминистерството, че няма да получават обезщетения. По този начин агроведомството би ги стимулирало да положат усилия и сами да защитят продукцията си.

Преди два дни Красимир Кумчев припомни, че Народното събрание гласува за покриване на щетите от градушките 15 млн.лв., но до момента на стопаните със 100% щета са изплатени едва 3 млн.лв. „След четири месеца се навършва една година от градушката! Както и да смятаме, едни ДЕВЕТ млн.лв се ГУБЯТ!”, коментира тогава на страницата си във фейсбук пловдивският градинар.

Град помля градини в Пловдивско

Да се надяваме, че този път отговорните институции ще се вслушат в съветите на хората от реалния бизнес! Синор.бг ще продължи темата с позиции от страната на парламента и агроведомството.

Градушка в началото на април е сигнал към чиновниците да застраховат реколтата за 2022 г.
13749
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Вижте максималния размер на подкрепата
От 25 март се кандидатства по схемата за застраховане на селскостопанска продукция
Решения на Министерския съвет
Отпада гражданската отговорност за ремаркета и самоходна техника с мощност до 10 киловата
Мините в Черно море се оказват дребен проблем в сравнение с нарушенията на споразумението
Lloyds ще застрахова корабите със зърно за износ от украинските пристанища
От 16 май стопаните могат да кандидатстват за застраховане на реколтата от винено грозде
От 21 март започва прием по схемата за застраховане на селскостопанска продукция
От 15 март ДФЗ приема заявления за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини