Начало » Новини » Света
07.04.2022 г.

Контрамерките на Германия за слаба зависимост от Русия и помощи за фермерите

Нови ресурси на поташ в страната проучват компаниите
Контрамерките на Германия за слаба зависимост от Русия и помощи за фермерите

sinor.bg

Германия ще насочи всички усилия, за да постигне възможно по-голяма независимост от вноса на суровини и продукти от Русия. Това заяви германският министър на земеделието Джем Йоздемир в реч пред Бундестага, предаде Euractiv.com. Подобно на Европейската комисия, Германия обвързва предизвикателствата пред селското стопанство със своята вътрешна сигурност.

След като правителството одобри федералния бюджет за 2022 г., министър Йоздемир представи пред депутатите националния бюджет за земеделие и храни. В допълнение към редовния бюджет, фермерите ще получат още 180 млн. евро за справяне с последствията от войната в Украйна върху селскостопанските пазари. Все още не е ясно как ще бъдат изплатени средствата, но една трета ще дойде от еврофондовете, предимно от кризисния резерв, с който Европейската комисия планира да подпомогне селското стопанство. Останалата част от помощта ще бъде осигурена от допълнителния бюджет, обявен от правителството вследствие на конфликта в Украйна. Дългосрочната цел е да направим селското стопанство по-устойчиво на кризи, подчерта Йоздемир в речта си.

В момента по болезнен начин осъзнаваме какво голямо значение има хранителната и селскостопанската политика за националната ни сигурност“, посочи министърът на земеделието. И допълни, че „ако искаме да станем независими от Путин, трябва да направим последователни стъпки към устойчиво селско стопанство, което да бъде стабилно в условията на кризи“.

По-рано този месец германското министерство на земеделието започна изпълнението на първия пакет от мерки в подкрепа на селското стопанство. Той включва дерогация от забраната за отглеждане на фуражни култури в екологично насочени площи, но тази стъпка изисква одобрението на федералните провинции. В същото време министерството изрази своето неодобрение към предложението на Европейската комисия за дерогация от забраната за широко използване на пестициди, като го нарече контрапродуктивно за постигането на екологичните цели.

Проектобюджетът, който министър Йоздемир представи пред депутатите, включва повече средства за отглеждане на протеинови култури и предлагане на фураж от местни производители. Министерството планира да инвестира силно в цифрови технологии, които например ще позволят на фермерите да бъдат по-прецизни в употребата на торове и да спестят разходи.

Коментари от фермерите

Президентът на Германската асоциация на фермерите (DBV) Йоахим Руквид също коментира независимостта на Германия от руския внос и изрази загриженост по отношение на спрените доставки на торове. „Силно сме загрижени за следващата реколта и потенциално големите пропуски в производството“, каза Руквид и допълни: „Важно е с какви запаси от газ разполагаме, които можем да използваме в производството на торове.“

Вследствие повишените цени на торовете и енергията експертите на DBV очакват значително увеличение на производствените разходи, включително с над 1/3 при отглеждането на пшеница и царевица. За да се облекчи тежестта, една от мерките, които предложи асоциацията е временното освобождаване на бизнеса от акциз върху горивата.

Какви действия предприе Европейската комисия

„За нашата страна, за Федерална република Германия доставките на горива са сигурни“, каза Йоздемир в речта си. Той призова населението да се въздържа от презапасяване с горива и хранителни продукти, за да се избегнат допълнителни спекулации с цените. Руквид беше на същото мнение. „Смятам, че презапасяването е не само ненужно, а и лишено от смисъл“, каза той, имайки предвид стабилната ситуация с вноса на храни в Германия.

По думите на Руквид, снабдяването с храна на страната е подсигурено до първото тримесечие на 2023 г. В световен мащаб обаче ситуацията е много по-критична. „Очакваме недостиг на доставките, особено в Северна Африка, арабските държави и Азия“, каза Руквид. Поради това Германия вече обяви намерението си да предостави повече подкрепа на Световната програма на ООН по прехраната и да насърчи устойчивото местно производство на храни в развиващите се страни чрез партньорства в политиките за развитие.

Нови ресурси на калий в Германия

Обещаващ по отношение на позициите на германските фермери в бъдеще е добивът на калий в страната, който привлича голямо внимание през последните години. Германия наложи ембарго върху вноса от Беларус и също така обяви, че е започнала сондажи за добив на суровината в Източна Германия, като резултатите са обещаващи. Западноевропейската държава е четвъртият по значение производител на калиев карбонат в света. Въпреки това Европейският съюз е силно зависим от вноса на суровината, а ембаргото се очаква да повиши значително цената й. Производството на калий в Германия по реките Везер и Вера има дългогодишна традиция.

Основният производител в Европа, с водещо значение в световен мащаб, е компанията K+S, в която гигантът BASF има мажоритарен дял. Компанията коригира нагоре последната си прогноза за печалба и очаква най-добрия си годишен финансов резултат въпреки нарастващите си разходи за енергия. Засега K+S успява да отговори на нарастващото търсене и очаква „много добро търсене“ на калий през 2022 г., вследствие на санкциите срещу Беларус и Русия.

В същото време нов австралийски инвеститор вече прави проучвателни сондажи в Южен Харц, провинция Тюрингия. Австралийската компания Davenport Resources е получила лицензи за добив и сондаж в калиеви находища с потенциални запаси от над 5 млрд. тона сол. Според уебсайта на компанията първите пробни сондажи са показали обещаващи резултати. Силен отпор на тези планове оказват неправителствените организации, които изразяват сериозна загриженост за околната среда в Германия. От своя страна компаниите подчертават, че тяхната работа е съобразена с всички законови изисквания в индустрията.

Лилия Александрова

Контрамерките на Германия за слаба зависимост от Русия и помощи за фермерите
7220
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини