Начало » Новини » Интервю
06.04.2022 г.

Синапов с апел за Великден: Купувайте агнета директно от фермите!!!

Конкуренцията е от Северна Македония и Гърция
Синапов с апел за Великден: Купувайте агнета директно от фермите!!!

sinor.bg

Почти всяка година преди Великден и Гергьовден българските овцевъди са притиснати от конкурентен внос на агнета, но когато след две години на ковид криза и ужасяващо поскъпване на фуражи, ток и горива браншът отново е принуден да се конкурира със субсидирана продукция от съседни държави, това вече прелива чашата на търпението. Така председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов коментира изключително тежките за животновъдите месеци от началото на годината.

„Въпреки подадените от нас сигнали за дъмпингов внос на агнета от Северна Македония ние сме свидетели на административен хаос и липса на всякаква подреденост по отношение на комуникацията между агроведомството и бранша”, посочи в интервю за Синор.бг овцевъдът.

Нарасналите разходи тази година вдигат себестойността на българските агнета до 8-10 лева на килограм живо тегло. Субсидирането в Северна Македония обаче е толкова силно, че тяхната себестойност излиза с 2,50 лева под тази в България. И това благодарение на допълнителната помощ от 50 лева за продадено агне, което правителството в западната ни съседка дава на техните стопани, посочи още Синапов.

Кабинетът засилва проверките по границата

При последните срещи с ръководството на агроминистерството браншовите асоциации са поставили проблема с искане да се намери разрешение, така че пазарът да не бъде залят от вносна продукция. Освен македонски агнета в търговските вериги масово се продава и трупно агнешко месо от Гърция, което също е субсидирано много над помощта, осигурявана на родните фермери. „Да, ние знаем, че има разлика в подпомагането на новите и старите държави-членки, но при сегашната ситуация е време да се движим на една писта”, посочи още Синапов. Защото всяка пролет родните ферми могат да предложат около 500 хиляди агнета, които презадоволяват родния пазар с качествено месо. В случай, че тази година родната продукция няма да бъде изкупена, това би застрашило продоволствената сигурност на страната, категоричен е браншовикът.

При тази тежка ситуация е странно и поведението на търговци и всички останали звена по веригата, които рязко повишават цените до потребителя. „За нас е неприемливо живото тегло от кланиците да излиза на 8-10 лева, а в маганизите килограм агнешко месо да се продава по 28-30 лева”, категоричен е Синапов. Според фермерите, всяка цена над 22 лева, продавана на крайния потребител, е спекулативна!  Затова от името на колегите си той се обръща за помощ към потребителите, тъй като очевидно администрацията не може да се пребори със спекулата на търговците. „С помощта на медиите нека нашият призив достигне до всеки българин – много ви молим, купувайте агнета директно от фермите. По този начин ще защитите и нас, и себе си от спекулата на пазара!”, заключава председателят на организацията.

Фермерът припомня, че от началото на тази година браншът е свидетел на невиждани фалити и продажби на елитни стада, предизвикани от кризата и невъзможността на родния бизнес да се справи с поскъпването на живота. „Този път животновъдите не са виновни за скъпото агнешко месо в магазините и това трябва ясно да се знае от българите”, посочва още Бойко Синапов.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Синапов с апел за Великден: Купувайте агнета директно от фермите!!!
35041
 

Последни материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Свързани материали
Виж
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
В шуменското село Пет могили
Откраднаха 4 агнета от незаключена селскостопанска постройка в неограден двор
Месото е от Северна Македония
Затворена е кланица, представяла вносни агнета за български
Никаква защита на родното производство
Месец преди Великден търговията с български агнета не върви!
Средствата са за над 29 000 животни в 14 кланици
Преведоха 290 000 лева на кланиците за изкупените агнета по Великден
При платени поне 7,50 лева за килограм на фермерите
Пак отпускат 1 милион лева на кланиците за изкупуване на агнета по Великден и Гергьовден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини