Начало » Новини » Интервю
04.04.2022 г.

Христанов: След акциите по митниците се появиха смъртни заплахи срещу проверяващи

В интервю за БНТ
Христанов: След акциите по митниците се появиха смъртни заплахи срещу проверяващи

sinor.bg

За първи път от така наречения „демократичен преход” висш представител на властта съобщава в телевизионно интервю за смъртни заплахи към митнически служители, предизвикани след активните проверки, насрочени от правителството по южната ни граница. „Броени часове, след като решихме да възстановим видеонаблюдението на граничния пункт при „Капитан Андреево”, което е свързано със засилените проверки върху вноса на храни от трети страни, наши служители са получили анонимни телефонни заплахи, че „ще бъдат заклани”, съобщи в интервю по БНТ зам. министърът на земеделието Иван Христанов.

В края на миналата седмица той заедно с премиера Кирил Петков посетиха граничния пункт, за да дадат лични разпореждания как да се извършва контролът. „Още 19 нови инспектори са командировани на границата”, посочи Христанов. И допълни, че вчера агроведомството е поискало съдействие от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП), за да направят пълна проверка на камерите, които в момента не работят (забележете, защото изобщо не са свързани към електронната система и до тях не се подава ток!!! И така с десетилетия, въпреки че земеделските министри на ГЕРБ ни залъгваха колко строг контрол упражнявали върху транспортните товари по границите).

Заради смъртните заплахи към постоянно работещите там митничари, очевидно, че ще се наложи част от екипите да бъдат сменени, посочи зам. министърът. Кабинетът тепърва ще взима контра мерки, защото мафиотските структури, които се „хранят” от нелегалните канали за внос на храни, започват бясна отбранителна война срещу правителствените мерки. Тепърва ще става ясно дали управляващите ще успеят да довършат започнатите битки, защото на този етап мнозина обещаваха, но всичко оставаше като пожелания само на книга.

Начало на проверките на Капитан Андреево

В интервюто си за БНТ Христанов даде актуална информация и по отношение на изкупуването на зърното. То ще започне до 10 дни, като пред приключване са последните процедури за избор на наематели на държавните зърнени запаси, както и критериите, на които силозите трябва да отговарят, така че качеството на зърното да бъде запазено.

Новината от последните дни е, че животновъдите са се отказали от държавна помощ за изкупуване на фуражите от резерва. Очевидно, че отпясната помощ по линия на директните плащания е достатъчна, така че те да се справят с изхранването на животните със собствени средства, поясни зам. министърът.

Последно, държавата ще изкупи 700 хил. т хлебна пшениза и 350 хил. т слънчоглед. Цената, дадена от държавата за пшеницата, е 570 лв. на тон, но има възможност за промяна според световните котировки, и

1 400 лв. – за маслодайното семе. Това са таваните, като борсата винаги прилага с 20% по-ниска цена от определения таван.

Христанов: След акциите по митниците се появиха смъртни заплахи срещу проверяващи
42058
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Съветите на Лебозол
Отглеждане на лавандула и безсмъртниче
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини