Начало » Пазари » Животинска продукция
02.04.2022 г.

Започна приемът на заявления за помощта за частно складиране на свинско

Плащат от 157 до 423 евро на тон според вида на продуктите и времето на съхранение
Започна приемът на заявления за помощта за частно складиране на свинско

От 1 април 2022 г. започна прием на заявления за подпомагане по временна извънредна схема за помощ за частно складиране на свинско месо, съобщиха от „Разплащателна агенция” към Държавен фонд „Земеделие”. Кандидатите ще могат да заявят помощта до 29 април 2022 г.

Наскоро Европейската комисия предприе мерки за предоставяне на финансова помощ чрез въвeждaнeтo нa извънpeдна подкрепа зa ceĸтop "Cвинeвъдcтвo" нa нивo Eвpoпeйcĸи cъюз. Целта на схемата за частно складиране на свинско месо е да регулира средните пазарни цени на продукта в общността, като възстанови пазарното равновесие чрез временното му изтегляне от пазара.

Извънредната помощ ще подкрепи сектор „Свиневъдство“ у нас, който е в изĸлючитeлнo затруднено положение зapaди ограниченията, наложени за борба с бoлecттa „афpиĸaнcĸaтa чyмa пo cвинeтe” и пoвишeнитe изиcĸвaния пo oтнoшeниe нa пpoизвoдcтвoтo в ĸлaницитe зapaди СOVІD-19, довели да намаляване на износа. Eднoвpeмeннo c тoвa cитyaциятa ce влoшaвa oт пoвишeнитe paзxoди зa фypaжи и cвpъxпpeдлaгaнeтo нa eвpoпeйcĸия пaзap, ĸoeтo зaдъpжa пoвишeниeтo нa изĸyпнитe цeни нa мecoтo. Чрез подкрепата ще се даде възможност реализацията на свинско месо да се осъществи, след като пазара се стабилизира.

За финансовата помощ могат да кандидатстват физически и юридически лица, които разполагат с подходящ склад за продължително съхранение на месото. Други изисквания към кандидатите са регистрация по ДДС на територията на ЕС, както и възможност за доказване на собственост върху продуктите, заявени за частно складиране.

По схемата се подпомага частно складиране на прясно или охладено свинско месо, което досега не е било складирано, и произхожда от животни, които са заклани не по-рано от 10 дни преди деня на влизане в склад.

Финансират се количества от поне 10 тона за обезкостени продукти и минимум 15 тона за други продукти, описани в приложението към Регламент за изпълнение (ЕС) 2022/470 на ЕК. Допустимият период за складиране на свинското месо и останалите продукти е 60, 90, 120 или 150 дни.

Финансовата помощ, която ще получат бенефициентите, зависи от вида на продуктите и времето, за което ги складират, като варира от 157 до 423 евро на тон. Списък с размера на отпусканата помощ е публикуван в посоченото приложение.

Заявления се подават в Централното управление на ДФЗ в гр. София, ул. „Гусла” № 3. Подробна информация относно условията за кандидатстване и изискванията към продуктите и кандидатите може да откриете на официалната интернет страница на ведомството.

Кандидатите могат да разберат дали са одобрени по схемата за частно складиране на свинско месо още на 8-ия работен ден след деня, в който са подали заявление за предоставяне на помощ. Одобрените кандидати разполагат с 28 дни, в които трябва да оставят месото на склад.

Заявленията за изплащане на помощта по схемата се подават в срок до 3 месеца след изтичането на договора за складиране на свинското месо и продукти. Средствата се изплащат до 120 дни след подаването на заявка за плащане при условие, че бенефициентът е изпълнил всички задължения по договора и му е извършена крайна проверка от ДФЗ. 

Започна приемът на заявления за помощта за частно складиране на свинско
6876
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Забавяне на производството
Глобалният пазар на свинско месо под натиск – Rabobank
Вносът продължава да намалява, при това на все по-ниски цени
Китай увеличи производството на свинско и сви поголовието
Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини